Queen-Freddie-Mercury1

Звездите, които СПИН ни отне завинаги

01 декември 2016

Едва ли има по-подходящ ден от днешния – 1 декември да си спомним големите имена в света на шоубизнеса, които „чумата на 20-ти век“, СПИН (или както е пълното й название: Синдром на придобитата имунна недостатъчност) ни отне завинаги. Една от най-страшните болести, регистрирана за първи път през 1977 година, е отнела живота на милиони души по света и ако се замислим над стряскащата статистика, ще осъзнаем, че тя не подбира нито по пол, нито по социален статус, нито по известност. Да си спомним за тези звезди, за които диагнозата „СПИН“ се оказа с фатален край:

Rock_Hudson

Легендарният американски актьор бе първият, който имаше смелостта публично да признае не само заболяването си и факта, че е хомосексуален, но и да обяви, че болестта го побеждава. „Нещастието ми ще има и положителен ефект“, обявява малко преди кончината си през 1985 г. Рок Хъдсън. На 2 октомври, кино звездата си отива на едва 59-годишна възраст, като това действително провокира широката публика към по-сериозна осведоменост за епидемията.

freddie_mercury2

Преждевременната смърт на фронтмена на Queen и един от най-големите гласове в историята на световната музикална сцена на 24 ноември 1991 г. шокира и разплака цял свят. Никой не очакваше тогавашния Крал на рока да ни напусне на едва 45 години, само ден след като официално бе обявил, че е болен от СПИН и до този момент е пазел тежкото си здравословно състояние в тайна заради близките си. Изкуството му обаче остана вечно, защото както и самият Фреди Меркюри обичаше да пее: „Шоуто трябва да продължи“… със или без него.

psycho-anthony-perkins-as-norman-bates

Макар да не направи запомняща се филмова кариера, то Антъни Пъркинс винаги ще бъде помнен с блестящото си превъплъщение като Норман Бейтс в страховития „Психо“ на Алфред Хичкок. Той умира на 12 септември 1992 г. след усложнения от СПИН, малко след като е навършил 60 години. Слуховете говорят, че е имал връзки с някои от най-популярните актьори в Холивуд, но подробностите остават в тайна завинаги.

rudolf_nureyev

За Рудолф Нуреев вероятно ще е и слабо определение да кажем, че е един от най-големите и известни балетисти на 20-ти век. Никога не е крил сексуалността си, а когато му съобщават, че носи вируса на СПИН, с усмивка казва: „Ще видим кой кого“. Почти до смъртта си през януари 1993 година, не спира да работи с неизчерпаемата си енергия, а когато вече няма сили да го прави, всяка вечер стои в тъмното и от инвалидната количка в ложата си наблюдава единствената си голяма любов – балета. Отива си на 12 януари, на 54-годишна възраст.

arthur-ashe

Едно от най-големите имена в историята не само на тениса, но и на спорта като цяло (първият афроамериканец с три титли от Големия шлем) почива след усложнения от СПИН на 6 февруари 1993 година. Тъжната истина за Артър Аш, в чиято памет днес е кръстен и централният корт в Ню Йорк е, че за разлика от много свои колеги, той никога не е бил хомосексуален. Заразява се с тежката болест след преливане на кръв през 1988 г. Когато на смъртния му одър го питат не си ли задава въпроса „Защо точно той?“, отговаря „Когато печелих титлите и си мислех, че 50 милиона деца по света започват да играят тенис с тази мечта, никога не го сторих. Няма да го сторя и днес“.

isaac-asimov

През 2002 г., цели 10 години след смъртта му, вдовицата на легендарния писател Айзък Азимов разкри, че той е починал именно от СПИН. Заразен е при кръвопреливане по време на операция за троен байпас на сърцето през 1983 г. , а разбира за диагнозата си съвсем случайно едва 6 години по-късно. „Най-мъчно му беше хората да не си помислят, че е бил гей“, споделя съпругата му Джанет и допълва, че само тя и дъщеря й са знаели истинската причина за кончината му на 6 април 1992 г. в Ню Йорк.

liberace

Виртуозът на клавишите или Mr. Showmanship, както е наричан приживе Либерачи, е считан за най-високоплатеният човек в световния шоубизнес в периода 1950-1970 г. Печели от концерти, участия в ТВ програми, филми, реклами, като годишния му доход надхвърля 1 000 000 долара, а животът му изобилства от всички възможни удоволствия, които те могат да му предоставят. Както често се случва обаче, парите не могат да му купят най-важното и на 4 февруари 1987 г. почива след усложнения от СПИН.

keithharing

За мнозина, американският поп арт творец е истинският „баща на уличното изкуство“, дал началото на прочутите стрийт графити в цял свят. Диагностициран с вируса на СПИН през 1988 г., той се постарава да създаде фондация на свое име, която да финансира най-различни организации за борба с болестта и да даде повече публичност на въпроса. За съжаление, Кийт Харинг си отива съвсем млад – умира на 16 февруари 1990 г. едва на 31 години.

снимки: Ctv.by, Bet.com, NYTimes.com
Текст: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)