pulnozurnesti_hrani

Здравословната алтернатива, наречена „пълнозърнести храни“

05 май 2015

С наближаването на горещия летен сезон, в който слабата и стегната фигура се превръща във все по-сериозен приоритет, все по-често започваме да се замисляме върху храните, които консумираме. Сред най-ефективните и не по-малко здравословни в това отношение е и пълнозърнестата, във всичките й разновидности. Освен, че е далеч по-нискокалорична, тя е с по-високо съдържание на влакна, минерали, витамини и протеини и подобрява значително храносмилането и работата на стомаха ни.

С какво е различна пълнозърнестата храна?
Безспорно, най-голямото й предимство е естественият й тип. За разлика от много други продукти, които минават през рафинирана обработка, тя се получава от преработване на целите зърна и по този начин запазва както количеството, така и качеството на хранителни вещества. Ако сравним например бял и пълнозърнест хляб, то във втория се съдържа още витамин B, калций, магнезий, калий, които спомагат за понижаване на холестерола, улесняват процеса в стомашно-чревния тракт и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

pulnozurnesthliab2

Видове пълнозърнести храни:
Тук говорим за всички типове хляб, макарони, паста като пълнозърнестите спагети, тестени сладкиши, произведени от пълнозърнесто брашно, вафли от пресовани ядки и зърна и дори пълнозърнести кори за лазаня или пък баница, а дори и палачинки.

Как да се ориентираме между различните етикети?
Много често, в магазина може да срещнете едновременно многозърнест и пълнозърнест хляб, затова е добре да знаете разликата. Първият се произвежда с брашно от всички части на съответния тип зърно, докато вторият е смес от няколко вида зърнени култури (пр: царевичният е от царевично брашно, ръженият – от ръжено, а грахам – от едрозърнесто брашно, смляно на по-едри зърна).

снимки: Novanews.bg, Tehra.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)