DPP_40099

Зевс отвлича Европа в нова изложба на Онник

13 април 2015

Изложба под названието „Легенди и случки около нас“ на художника Онник Каранфилян се откри в столичната галерия „Нюанс“ на ул. „Денкоглу“ 42.

DPP_40110

През последните два месеца, откакто лявата радикална коалиция СИРИЗА спечели изборите в Гърция, фокусът на световните медии отново е върху Балканите. Възобновяването на дискусиите около проблемите на Гърция и балканските страни, след като около две години имаше привидно спокойствие, провокира не само медиите и политическите аналитици, но и цялата европейска и световна общественост.

DPP_40090

Едни от ярките общественици в дългата история на света са именно творците, надарени с ясен поглед в бъдещето и прозорливи съждения за съвремието. Ето защо предстоящата изложба е нормална естетическа реакция на социалните и етични проблеми, които предизвиква тази дискусия у един от най-добрите ни графици – Онник Каранфилян.

DPP_40102

Като всеки творец, Онник не остава безразличен към това, което се случва около нас. Стъпвайки върху културните слоеве, формирали собствената им идентичност, изложбата отразява паралелите между две страни, които са част от Европейския съюз, а именно Гърция и България. Както самият художник се изразява: „Паралелите между гръцките легенди и българските случки“.

DPP_40096

Онник умело съчетава в творчеството си класически графични техники със своите авторски, компютърно обработени фотографии и други художествени похвати. Експозицията, озаглавена „Легенди и случки около нас“ представлява един своеобразен колаж от рисунки, акрил и дигитален печат, акрил върху платно, графики – дълбок печат, инсталация – редимейд и видеоколаж, в които могат да се проследят две линии на художественото възприятие на автора по отношение на древногръцките митове и легенди.

DPP_40088

От една страна това е романтично-естетичната линия, която откриваме в цикъл от девет работи, озаглавени „Леда и аз“, пресъздаваща популярната легенда за Леда и Лебеда по един своеобразен начин в сферата на интимното.

DPP_40089

Друга линия са творбите, създадени с голяма самоирония, засягащи етичните и социалните теми, които вълнуват цяла Европа. Те са показани чрез едно метафорично преплитане между легенди и митове за древногръцкия бог Зевс, отвличащ Европа, за Леда и Зевс като лебед, Хубавата Елена, лица и образи от нашата реална действителност, както и създадени от автора митологеми за Зевко, Леда и хубавата Еленка от Троян.

DPP_40117

Посещението на тази изложба е не само физически, а емоционален и социален акт. Тя има за цел да ни провокира, не само по отношение на красотата в изкуството, но и ако не да ни даде отговори, то поне да предизвика въпроси по отношение на собствената културна идентичност и ценностна система на нашата страна, коментира изкуствоведът Теодора Петева.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)