P1130425

Зелеви сарми за Васильовден

01 януари 2018

Днес, в първият ден на новата 2018 година, отбелязваме Васильовден. По това как ще мине деня ти зависи и цялата година. Традициите и гаданията за това са много. Едно от поверията е трапезата да е препълнена – за да е сита цялата година! Пригответе печено прасенце, пържоли, каварма, пуйка, пиле, баница и всичко, което ви хрумне! Но в никакъв случай не пропускайте сармите от зелеви листа. Те са най-типичното Васильовско ястие.

Ето и нашето предложение:

Необходими продукти:
500 г телешка кайма
½ чаена чаша ориз
1-2 глави лук
½ чаена чаша олио
1 кг кисело зеле
1 чаена лъжица червен пипер, черен пипер, чубрица, кимион и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за зелеви сарми е подготовката на плънката за сармите. Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва в сгорещеното олио, добавя се и малко вода (около ¼ кафена чаша). След като лукът поомекне добавяте и ориза и се разбърква няколко пъти. Поръсвате червения пипер, добавяте ½ чаена чаша вода и се оставя да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата. Добавете и останалите подправки. Сваляте сместа за сарми от огъня и изчаквате да се охлади.
След като сместа изстине добавяте и суровата кайма, като подправяте с черен пипер и сол на вкус (около ½ чаена лъжица). В оригиналния си вариант тази рецепта е с телешка кайма, но можете да ползвате както свинска, така и смес от свинка и телешка кайма. Когато ползвате чиста телешка кайма вашите зелеви сарми ще станат по-сухи, но и малко по-диетични.
Завивате сарми с приготвената смес, като поставяте около една супена лъжица от сместа в единия край на листото и завивате сармите като малки стегнати „пакетчета”. На дъното на гювеча слагате няколко листа кисело зеле и върху тях нареждате плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите възможно най-плътно една до друга, за да не се развият и разпаднат докато врат. В гювеча се долива вода докато покрие сармите и се слага в задължително студена фурна, след което фурната се включва на 180 градуса и се варят около час-час и половина.

Можете да приготвите зелевите сарми по същата рецепта и в тенджера. Тогава трябва да сложите върху подредените в тенджерата сарми порцеланова чиния, която да притиска сармите по време на варене. Приготвените в гювеч зелеви сарми придобиват апетитна, а и вкусна коричка.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)