vincent-callebaut-nautilus-eco-resort-philippines-designboom-02

Зелените чудеса на Винсент Калбо – еко курорт във Филипините

23 септември 2017

Белгийският архитект Винсент Калбо за пореден път представя свой невероятен зелен проект. След редица разработки за зелени сгради и урбанизирани зони, най-известни от които тези в Париж, сега се е фокусирал върху проекта за еко курорт във Филипините.

Още по темата: Зелените сгради по света… Париж през 2050 година 

Подчинен на философията на зелените сгради, създаващи кислород и абсорбиращи въглероден диоксид, проектът е отговор на сегашното застрашено състояние на околната среда в страната, която е под заплаха от прекомерен риболов, масов туризъм и замърсяване под формата на пластмасови отпадъци и токсични продукти.

vincent callebaut nautilus eco resort

Още по темата: SKY Forest Residens – в името на природата

„Туризмът се превърна в най-важната индустрия на международно ниво“, казва Калбо за проекта си.

„Неговият потенциал ще допринася за устойчивото развитие. Идеята от началото на 80-те години на миналия век за това как екотуризмът би могъл да се съвместява със  социално-икономическото развитие на нашите общества и с опазването на околната среда вече има своята реализация „.

vincent callebaut nautilus eco resort

„Наутилус еко-курорт“ има за цел да  обедини знанията на научната общност, с желанието на екотуризма да допринесе за съживяване и защита на деликатната среда. Самите структури се основават на биомимикрия, с пресъздаване на формите и структурите на различни екосистеми.

vincent-callebaut-nautilus-eco-resort-philippines-designboom-05 (1)

Проектът ще бъде изцяло изграден от повторно използвани или рециклирани материали и ще бъде напълно самостоятелен по отношение на енергията и храната.  Също така ще подпомогне пряко местното икономическо развитие под формата на работни места и доходи. Доброволци  екотуристи ще помогнат за почистването на пластмасови отпадъци от плажовете.

vincent-callebaut-nautilus-eco-resort-philippines-designboom-12 (1)

Наутилус еко-курорт съдържа два основни типа архитектурни обекти – серия от хотели с форма на черупки и въртящи се кули – които са организирани в центъра на разработката. Фасадите и покривите комбинират растения и фотоволтаични клетки, за да увеличат топлинната инерция на сградите, да оптимизират естественото охлаждане и да генерират електроенергия. Дъждовната вода се използва повторно, докато сивата вода се рециклира биологично в стабилизиращи отпадъците езера, граничещи с градините.

vincent-callebaut-nautilus-eco-resort-philippines-designboom-07 (1)

vincent-callebaut-nautilus-eco-resort-philippines-designboom-09

vincent-callebaut-nautilus-eco-resort-philippines-designboom-11

Красивият комплекс с формата на фосил включва  12 малки спирални кули с различни височини, съдържащи апартаменти, които се въртят, за да следват курса на слънцето. В западната част на комплекса пък са разположени  12 малки бутик-хотели под формата на морски охлюви, които сякаш излизат от водата. Множество павилиони, зони за отдих и пасажи, чрез които туристите да прекосяват кейовете и в допълнение – „планини“ от оригами за арт акцент.

20727031_10210192994122639_53167838_o

Скоро ще започне строителството и на първата зелена сграда и в София – Скай Форест Резиденс, която се очаква да се присъедини към вече нарастващото семейство на зелените сгради по света. 

t

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)