IMG_5435

Зелник по Земенски за Сурва

14 януари 2017

Днес е Сурва и след изтощителното обикаляне на сурвакарите из мразовитата нощ по къщите за здраве и берекет, е време за обедната трапеза. А на нея едно от задължителните ястия е баницата. Ние, обаче, след като вече ви потопихме в Красивите традиции на Сурва в Земен, сега ще ви предложим за обяд и една интересна разновидност на баница, която се приготвя традиционно в този край и се нарича  зелник.

IMG_5018

Необходими продукти: 
за корите: брашно, сол,  2 яйца, олио, хладка вода;
за плънката: праз лук, сирене, 3 яйца, масло

Замесва се тесто от изброените съставки.  След като се замеси, се оставя за около 30 минути да престои в затоплено помещение. След това тестото се разделя на малки топки, от всяка от която се разточва кора.

IMG_4993

IMG_4996

IMG_4999
Точенето на кори не е толкова сложно, макар да изисква майсторлък, затова – смело опитайте и сами. Ако не ви се занимава да правите това – може и с готови кори, но няма да се получи същия вкус. Освен това за зелника е важно корите да са по-дебели.

IMG_5057

IMG_5152

IMG_5167
Следващата стъпка е да запечете корите на печката. И ако това е старата бабина печка на дърва, то опушения вкус, който тя ще придаде на корите е неповторим.

IMG_5172

IMG_5173

Пригответе плънката, като запържите в масло праз лук и след като го отстраните от огъня, добавите натрошеното сирене. После, когато сместа е почти студена, прибавете и 3 яйца, като разбъркате добре, за да се получи равномерна плънка.

IMG_5187
Потапяте опечените кори в хладка вода, за да омекнат  и подреждайте в тавата за печене, която предварително сте намазали с масло. Тук вече имате пълна свобода на фантазията – може да подредите ред кори, ред плънка или пък може да навиете плънката във всяка кора индивидуално или пък да поставите в средата плънката, а наоколо корите – както ви харесва. При всички случаи резултатът ще бъде много, много вкусен. А вижте бабите от с.Пещера, Земенско как красиво са надиплили корите!

IMG_5308

IMG_5319

IMG_5335

И не забравяйте да поливате с разтопено масло всяка кора. Печете до зачервяване на не повече от 200 градуса.

IMG_5346

Сурва, сурва година! 
До година, до амина!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)