Земенският манастир – Знакът на българина

24 септември 2018

Безценнен паметник на Християнството и един от най-стойностните обекти на европейското културно-историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО – това е ЗЕМЕНСКИЯТ МАНАСТИР!

21319072_1470728753011105_8814177746639516838_o (2)

Земенският манатстир св. Йоан Богослов

Земенският манастир е истинско национално богатство. Той е сгушен в полите на североизточния склон на Риша планина.  Земенският манастир „Свети Йоан богослов“ е основан през 11 век, а през Второто българско царство е влизал в пределите на крепостта Землинград, която е охранявала Земенския пролом на река Струма. В историята на манастира са записани не един погром – от времето на битките на Кракра с византийците, през сръбските опустошения от 1189 година, до набезите на османлиите в края на 14 век. След това обителта е запустяла. Единствената сграда в манастира оцеляла оттогава е църквата, датираща от края на 11 век. В първите десетилетия на 19 век Земенският манастир е възобновен и тогава е било издигнато отново жилищното крило.

17203013_1284113445005971_655777623236790412_nПо това време манастирът се превръща в религиозно, културно и революционно средище. В навечерието на Априлското въстание земенският игумен Михаил организира чета, за което е заплатил с живота си. След освобождението към манастира е изградена камбанария.

Манастирът край град Земен очарова със своята красота. Той не е толкова голям колкото Бачковския или Рилския, но също като тях крие неподозирани тайни и съкровища в себе си. В него има магия, история, вяра…

13701157_1083145958439228_8325891272789287273_o

Дълго може да се разказва за интересните интерпретации на прочутите библейски сцени в стенописите на манастира, за редицата уникални мотиви от живота и битието на хората, за автентичността и развитието на вярата, но по-добре е те да бъдат видени на живо.

Земенски манастир

Земенски манастир

Днес комплексът включва две сгради, камбанария и църква. На територията му се намират вековни дървета с прекрасни стволове и огромни корени. Усещането за спокойствие и мир със себе си и света тук е уникално и забележително. Земенският манастир не е обитаван от монаси и е превърнат в музей.
Манасирът има своите празници и често събира хиляди земенчани и гости от близо и далеч в омаята на красивия си двор.  Традиционният събор в двора на манастира има своята вековна история и се провежда в съботата, около 24 май.

Събор на Земенския манастир

Оцелял в повратностите на Времето цели 9 века, Земенският манастир всяка година става сцена на надиграване с времето с пъстра палитра танцови изпълнения и надиграване на фолклорни състави. Община ЗЕМЕН и кмета Димитър Сотиров, както и  ЗЕМЕНЕЯ – Био млечни продукти №1 на България за 2016 година организират в поледните години за всички приятели и почитатели на Земен прекрасен празник

Компанията ЗЕМЕНЕЯ - с наградата Био продукт №1  на България за 2016 г. и Община Земен са организатори и спонсори на празника на Земенския манастир

В последните години Земенския манастир се радва на изключителна популярност, резултат от ПР стратегията на община Земен и Инициативата „Краищенско Светогорие“, ародила е именно тук. Малкият град разчита на историческото си богатство, за да привлече повече приятели и гости и да развие културен, поклоннически  и еко туризъм.

Кметът на Земен Димитър Сотиров пред камерите на In LIFE TV за Празника на Земенския манастир

 

13235722_489318267933994_2013893262_n

Инициативата Краищенско Светогорие, която е в ход в момента, предвижда да създаде маршрути за културно исторически туризъм в региона, в името на неговото оживяване и популяризиране. Възстановяване на църкви и манастири,  изграждане на съпътстваща инфраструктура и туристически обекти – това е във фокуса на внимание на неправителствената организация. Тя среща изключителна подкрепа както на общинско, църковно и на държавно ниво и вече са факт първите стъпки – изграждането на два нови храма – тези в с.Смиров дол и с. Габров дол, реновация на Пещерския манасир, на църквата Св.Пророк Илия в с.Дивля, Горноврабчанския манастир и др, както и възстановяването на  редица други манастири.

Световно известните стенописи в Земенския манастир от 14 век

Да се върнем на Земенския манастир! Той е един от малкото запазени раннохристиянски паметници на вярата по нашите земи. Истинската му ценност е в това, че той, всъщност, никога не е бил разрушаван – сградите около него, манастирските пристройки, оградата – да, но самият манастир – никога. Днес го виждаме такъв, какъвто е сътворен през XI век и доизографисан през XIV век. Претърпял е само реставрация и консервация в края на 60-те години на миналия век.

Земенският манастир Свети Йоан Богослов

Традиционен събор и надиграване в двора на Земенския манастир - 20 май 2016 година

Земенският манастир, в квадратната църква с размери 9/9/9, се намират едни от най-ценните и неповторими стенописи, изобразяващи последните дни на Исус Христос.

Стенописите на Земенския манастир

За историците не е тайна, че първите признаци на Ренесанса са именно по нашите земи. И Земенският манастир и Боянската църква са доказателство за това. Защото изписваните до тогава бледи и изпити светии по  стенописите в цяла Европа, тук са заменени от живи, пълнокръвни и светли образи, а по стените са нарисувани и светски хора – извън канона: в Земенския манастир – ктиторите Деян и Доя и цялото им семейство, а в Боянската църква – Десислава и Калоян. Нещо невиждано и недопустимо от църковната схоластика до тогава. Обръщането към човека, възпяването му, култа към истинския и светъл образ стои в основата на ценностите на Възраждането и първите му стъпки са именно тук – в тези два храма на вярата от Ранното Средновековие по нашите земи.

Стенописът на Доя, съпруга на ктитора на Земенския манастир - Деспот Деян

Далеч от фокуса на османското владичество, скътан в лоното на хълмове и гори, Земенския манастир е оцелял по чудо и днес всички ние имаме това богатство през очите си. Но да се върнем на стенописите:

Стенописът Евхаристия в Земенския манастир

Те пресъздават последните дни на Исус Христос и то по начин, който не се среща на друго място.
ЕВХАРИСТИЯ. Това е стенопис всепризнат с уникалността си, защото никъде на друго място в света Исус Христос не е пресъздаден с две лица. Единият Христос раздава хляба, другият Христос разлива виното. В този дуализъм на образа се чете подчертаването на двете основи – хляба и виното, на насъщния и кръвта, на даровете на земята и човешкия ритъм.

Стенописът Молитва в Гетсиманската градина в Земенския манастир

Стенописът Спящите Апостоли в Земенския манастир

СПЯЩИТЕ АПОСТОЛИ е друг ценен стенопис в Земенския манастир. Той пресъздава част от сцената „Молитва в Гетсиманската градина“. Ценността му  е не защото не се повтаря и на други места в тази си стилистика, а защото е най-старият запазен стенопис от Библейската сцена у нас.

Стенописът Изковаването на Кръста в Земенския манастир

ИЗКОВАВАНЕ ГВОЗДЕИТЕ ЗА РАЗПЯТИЕТО или Изковаването на Кръста е  стенопис от XIVв. в църквата на Земенския манастир, която по своя изказ се счита за уникален. Известен и с двете си имена, и в този световно известен стенопис историците виждат първите стъпки на Ренесанса. Автор на това дело е самобитен местен майстор и евентуален негов помощник. От гледна точка на стила, земенските стенописи не се включват към официалните течения нито в нашата, нито в европейската средновековна стенопис от този период. Вероятно те са заимствани от архаични образци, които са използвани и в западното изкуство, но са включени и редица местни елементи. При това всички участници в сцената са обикновени хора.

Още по темата: Стенописът „Изковаването на Кръста“ – първите стъпки на Ренесанса

В двора на Земенския манастир

И още, и още…Но нека не ви разкриваме всички тайни, които магичният Земенски манастир крие.

25348741_1560645780686068_6628072571651824586_n
Всеки сезон е подходящо време да го посетите.  Само на 63 километра от София. А и в двора на манастира можете да намерите художествена литература, посветена на Манастира и Ранното Средновековие, може да вкусите от хладната манастирска вода, да си закупите био млечни продукти от  компания Земенея, да направите прекрасни панорани снимки от разкриващата се гледка към котловината и да вкусите манастирски гозби от малкото заведение под вековните дървета в двора. За посещение в самата църква Св.Йоан Богослов се изисква водна такса от 2 лева, защото той е със статута на музей, не е действащ храм и е под управлението на Националният историческия музей – София.

Светият Кръст над Земен

Светият Кръст над Земен

На 100 метра от Манастира се намира и въздигнатият преди година с дарение Свети Кръст, а от него може да поемете по Екопътека „Земенски манастир – пролом на река Струма“. Маршрута е около 2 километра и през биваци, беседки, детски площадки и фитнес на открито, ще ви отведе до река Струма. За тези, които искат да останат няколко дни – новият комплекс къщи за гости Аелея е на разположение.
Подарете си тези вълшебни моменти с очарованието на Земен и Земенския манастир!

репортер: Ася Георгиева
оператор: Иван Цвятков
фотограф: Михаела Борисова
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)