Земенският манастир с най-ценните стенописи от Страстната седмица

11 април 2017

Земенският манастир е едно от най-ценните бижута на Средновековието, не само у нас, а и в Европа. Обявеният за паметник, под закрилата на ЮНЕСКО Манастир, е един от малкото запазени раннохристиянски паметници на вярата по нашите земи. Истинската му ценност е в това, че той, всъщност, никога не е бил разрушаван – сградите около него, манастирските пристройки, оградата – да, но самият манастир – никога. Днес го виждаме такъв, какъвто е сътворен през XII век и доизографисан през XIV век. Претърпял е само реставрация и консервация в края на 60-те години на миналия век.

Земенският манастир Свети Йоан Богослов

Земенският манастир Свети Йоан Богослов

Устоял на буйните превратности на времето, достолепен през вековете, днес той се радва на изключителен интерес от туристи, посетители и приятели на вековното българско богатство. Това е резултат и от усилената работа на Община Земен – една от най-малките в България и стремежа й да популяризира Манастира и района, да го превърне в предпочитана дестинация за културен и религиозен туризъм. Безспорно принос за това дава и инициативата „МАНАСТИРИТЕ НА КРАИЩЕ – НОВОТО СВЕТОГОРИЕ“, която стартира преди около 2 години и цели да популяризира културно-религиозното богатство на този край, да създаде маршрути и развива културен и поклоннически туризъм.

Традиционен събор и надиграване в двора на Земенския манастир - 20 май 2016 година

Традиционен събор и надиграване в двора на Земенския манастир – 20 май 2016 година

Още по темата: Манастирите на Краище – новата Света гора

Причината именно днес, в началото на Страстната седмица, да посетим Земенския манастир е и факта, че именно тук, в квадратната църква с размери 9/9/9 се намират едни от най-ценните и неповторими стенописи, изобразяващи последните дни на Исус Христос.

Стенописите на Земенския манастир

Стенописите на Земенския манастир

За историците не е тайна, че първите признаци на Ренесанса са именно по нашите земи. И Земенският манастир и Боянската църква са доказателство за това. Защото изписваните до тогава бледи и изпити светии по  стенописите в цяла Европа, тук са заменени от живи, пълнокръвни и светли образи, а по стените са нарисувани и светски хора – извън канона: в Земенския манастир – ктиторите Деян и Доя и цялото им семейство, а в Боянската църква – Десислава и Калоян. Нещо невиждано и недопустимо от църковната схоластика до тогава. Обръщането към човека, възпяването му, култа към истинския и светъл образ стои в основата на ценностите на Възраждането и първите му стъпки са именно тук – в тези два храма на вярата от Ранното Средновековие по нашите земи.

Стенописът на Доя, съпруга на ктитора на Земенския манастир - Деспот Деян

Стенописът на Доя, съпруга на ктитора на Земенския манастир – Деспот Деян

Далеч от фокуса на османското владичество, скътан в лоното на хълмове и гори, Земенския манастир е оцелял по чудо и днес всички ние имаме това богатство през очите си. Но да се върнем на стенописите:

Стенописът Евхаристия в Земенския манастир

Стенописът Евхаристия в Земенския манастир

Те пресъздават последните дни на Исус Христос и то по начин, който не се среща на друго място.
ЕВХАРИСТИЯ. Това е стенопис всепризнат с уникалността си, защото никъде на друго място в света Исус Христос не е пресъздаден с две лица. Единият Христос раздава хляба, другият Христос разлива виното. В този дуализъм на образа се чете подчертаването на двете основи – хляба и виното, на насъщния и кръвта, на даровете на земята и човешкия ритъм.

Стенописът Молитва в Гетсиманската градина в Земенския манастир

Стенописът Молитва в Гетсиманската градина в Земенския манастир

Стенописът Спящите Апостоли в Земенския манастир

Стенописът Спящите Апостоли в Земенския манастир

СПЯЩИТЕ АПОСТОЛИ е друг ценен стенопис в Земенския манастир. Той пресъздава част от сцената „Молитва в Гетсиманската градина“. Ценността му  е не защото не се повтаря и на други места в тази си стилистика, а защото е най-старият запазен стенопис от Библейската сцена у нас.

Стенописът Изковаването на Кръста в Земенския манастир

Стенописът Изковаването на Кръста в Земенския манастир

ИЗКОВАВАНЕ ГВОЗДЕИТЕ ЗА РАЗПЯТИЕТО или Изковаването на Кръста е  стенопис от XIVв. в църквата на Земенския манастир, която по своя изказ се счита за уникален. Известен и с двете си имена, и в този световно известен стенопис историците виждат първите стъпки на Ренесанса. Автор на това дело е самобитен местен майстор и евентуален негов помощник. От гледна точка на стила, земенските стенописи не се включват към официалните течения нито в нашата, нито в европейската средновековна стенопис от този период.Вероятно те са заимствани от архаични образци, които са използвани и западното изкуство, но са включени и редица местни елементи. При това всички участници в сцената са обикновени хора. Присъствието на хора в стенописи по време на църковна схоластика, когато в стенописи са присъствали само и единствено светии, наистина е единствен по рода си…

Още по темата: Стенописът „Изковаването на Кръста“ – първите стъпки на Ренесанса

В двора на Земенския манастир

В двора на Земенския манастир

И още, и още…
Но нека не ви разкриваме всички тайни, които магичният Земенски манастир крие.
Какво по-подходящо време да го посетите от предстоящите Светли християнски празници и почивните дни? Само на 63 километра от София. А и в двора на манастира можете да намерите художествена литература, посветена на Манастира и Ранното Средновековие, може да вкусите от хладната манастирска вода, да си закупите био млечни продукти от отличената за №1 Биопродукт на България компания Земенея.

Комплекс Аелея в Земен

Комплекс Аелея в Земен

Можете да отседнете в китния 4 звезден комплекс Аелея, да се разходите по Екопътеката, свързваща Манастира с дефилето на р. Струма и да се потопите в неповторимите усещания и спокойствие на малкия град.

Пишете ни после! Сигурни сме, че ще останете доволни!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)