Земенски манастир ще надиграе времето на 20 май със своя празник

16 май 2017

Безценният паметник на Християнството и един от най-стойностните обекти на европейското културно историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО – ЗЕМЕНСКИ МАНАСТИР в събота, на 20 май, ще празнува! Традиционният събор в двора на манастира има своята вековна история и за пореден път ще посрещне хиляди приятели и гости. 

Още по темата: Вижте филма на In LIFE TV -Приказният празник на Земенски манастир 2016

Събор на Земенския манастир

Събор на Земенския манастир

Оцелял в повратностите на Времето цели 9 века, Земенски манастир отново ще се включи в надиграване с времето с пъстра палитра танцови изпълнения и надиграване на фолклорни състави. Отново по традиция в събитието се включват десетки състави от област Перник, Южна България и Западните покрайнини на Сърбия.

Компанията ЗЕМЕНЕЯ - с наградата Био продукт №1  на България за 2016 г. и Община Земен са организатори и спонсори на празника на Земенския манастир

Компания ЗЕМЕНЕЯ – удостоена с наградата Био продукт №1 на България за 2016 г. и Община Земен са организатори и спонсори на празника на Земенския манастир

Община ЗЕМЕН и кмета Димитър Сотиров, както и  ЗЕМЕНЕЯ – Био млечни продукти №1 на България за 2016 година са организирали за всички приятели и почитатели на Земен и манастира прекрасен празник!

Още по темата: Земенският манастир с най-ценните стенописи от Страстната седмица

Кметът на Земен Димитър Сотиров пред камерите на In LIFE TV за Празника на Земенския манастир

Кметът на Земен Димитър Сотиров пред камерите на In LIFE TV за Празника на Земенския манастир

В последните години Земенския манастир се радва на изключителна популярност, резултат от ПР стратегията на община Земен и Инициативата „Манастирите на Краище – Новото Светогорие“. Малкият град разчита на историческото си богатство, за да привлече повече приятели и гости и да развие културен и еко туризъм.

Още по темата: Инициативата „Манастирите на Краище – новата Света гора“

Традиционен празник на Земенския манастир 2016

Традиционен празник на Земенския манастир 2016

Календарът на малкия Земен  е изпъстрен с множество прояви, които в последно време го превърнаха в хитово място не само за софианци, а и за чяла България. Сам опреди месеци се състоя изключителен Сурвакарски фестивал, събрал на едно място повече от 1230 участници.

Още по темата: Сурва Земен 2017 – тържество на традициите!

13235722_489318267933994_2013893262_n

Инициативата Манастирите на Краище, която е в ход в момента, предвижда да създаде маршрути за културно исторически туризъм в региона, в името на неговото оживяване и популяризиране. Възстановяване на църкви и манастири,  изграждане на съпътстваща инфраструктура и туристически обекти – това е във фокуса на внимание на неправителствената организация. Тя среща изключителна подкрепа както на общинско, така и на държавно ниво и вече са факт първите стъпки – изграждането на два нови храма – тези в с.Смиров дол и с. Габров дол, както и възстановяването на  редица други манастири.

Световно известните стенописи в Земенския манастир от 14 век

Световноизвестните стенописи в Земенския манастир от 14 век

И така – пролетта е най-хубава, когато си потопен в традициите и историята! 
Заповядайте на Празника на Земенския манастир в събота, на 20 май от 10:00 часа.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)