Земенчани сътвориха на Манастира си поредния незабравим празник

21 май 2018

В събота, 19 май,  по традиция световноизвестният паметник на културно историческото наследство и под закрилата на ЮНЕСКО Земенски манастир отбеляза поредния си незабравим празник.

IMG_2673От ранни зори в двора на манастирската ливада се стекоха земенчани и гости от общината и околностите. За да се насладят на своя Храм и своята историческа памет. Празникът датира от далечната 1860 година, когато майстор Миленко работил по реставрацията на манастира и положил основите на традиционна среща в манастирския двор и курбан за здраве и благополучие. От тогава до днес, този традиционне събор се провежда всяка година неизменно.

IMG_2360IMG_2443IMG_2638

Важно е да отбележим, че оградата, околните постройки са горяли и са били разрушавани през вековете, но Земенския манастир Свети Йоан Богослов – никога! Ето това го прави един от най-ценните паметници на раннохристиянската ни култура. И не само в България, а и в Европа!  Цели 10 века този манастир преживява гордо във времето. Това е и девиза на малкия Земен, който се гордее със своя безценен паметник и  развива по необикновен начин своето място на картата на България и на света. 

IMG_2844

IMG_2505

IMG_2688В последните години на празника на Земенския манастир се прави надиграване и надпяване на фолклорни групи и състави, а от две години в програмата вземат участие и групи от съседните балкански държави.

Директорът на НИМ доц.Бони Петрунова и кмета на община Земен Димитър Сотиров

Директорът на НИМ доц.Бони Петрунова и кмета на община Земен Димитър Сотиров

Празника стартира с водосвет, отслужен от отец Димитър. Поздравления към гостите и „съборджиите“ отправиха кмета на община Земен Димитър Сотиров и доц. Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей, под чието управление е Земенския манастир като паметник на културата. Тя пожела спорни дни и много успехи на земенчани в съхранението и развитието на това безценно място. Институциите, отговорни за Земенския манастир показаха завиден сиинхрон в работата и намеренията си за неговото съхранение и развитие.

IMG_2656

IMG_2580Спонсор на събора бе компания Земенея – лидер в производството на био и екологични млечни продукти. Висококачествените хранителни продукти с марка Земенея вече извоюваха своите достойни позиции на пазара в региона и в столицата. Собственикът Васил Николов даде курбан за всички присъстващи.

IMG_2764По росната ливада танцуваха съставите Граовска младост от Перник, състави от региона и атрактивна фолклорна група от Босилеград, Сърбия. Празника се озвучи от гласовете на дамска певческа формация към Читалище Светлина 1924 гр. Земен и певчески състави от Перник.

IMG_2825

Слънцето и хубавото време позволи на земенчани да насядат из манастирския двор и до залез слънце да се наслаждават на празника и енергията на това магично място – „Знакът на българина“, както го нарича писателя Димитър Недков в своите книги. При това – не случайно!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)