Земен отпразнува 150 години просветна дейност в града

26 май 2018

На 24 май, в Деня на славянската писменост и култура тази година Земен чества 150 години просветно дело в малкия град. В училищния двор децата сътвориха прекрасно тържество и изпратиха абитуриентите от Випуск 2018 с много настроение, целуване на училищното знаме, медали и пожелания за успешни дни в живота.

Още по темата: 150 години Просветно дело празнуват днес в Земен!

IMG_4465

150 години Просветно дело Земен, изпращане на Випуск 2018

IMG_4336

150 години Просветно дело Земен

IMG_4269

150 години Просветно дело Земен

Доайените – учители от Земенската Гимназия също бяха тук и получиха почетни грамоти от кмета Димитър Сотиров. Много от тях се събраха на празника  – от Земен, от Перник, София и Кюстендил, за да си спомнят красивите ни, изживяни в Земенската гимназия.

Още по темата: Приказка за стълбата (епизод 13): Димитър Сотиров

IMG_4582

150 години Просветно дело Земен

IMG_4606Историята на Гимназията не винаги е била лека и гладка. Преди около 15 години Министерството на образованието решава да закрие училището, защото в него се обучават твърде малко деца и не е в състояние да покрие критериите за брой ученици. Тогава кмета на Земен, заедно с Общинския съвет и будни граждани успяват да се преборят и след дълга административна битка да извоюват резервиран статут на учебното заведение – колкото  ималко деца да им ав него – да не се закрива.  Една красива победа, която днес доказва, че си е заслужавало битката за оцеляване.

С изложба на възпитаничката на Земенската гимназия Ани Петрова и празник в Читалище Светлина 1924 в Земен бе отбелязано тържествено 150 години Просветно дело.

IMG_4758

Ани Петрова и кмета Димитър Сотиров

За празника община Земен и училището издадоха юбилеен вестник, в който се разказва за историята на Просветното дело в града, тръгнало от световноизвестният Земенски манастир, приветствия и мили спомени на учители, известни хора, свързали живота си с историята на Земенската гимназия и детска поезия.

Още по темата: Земенчани сътвориха на Манастира си поредния незабравим празник

IMG_5115

IMG_4952

IMG_4999Честването на юбилея продължи с тържество в Читалище Светлина, където учениците от СОУ Св.Св Кирил и Методий сътвориха прекрасно тържество. Приветствия отправи и областния управител на Перник Ирена Соколова.

Днес СОУ Св.Св.Кирил и Методий разполага с модерна база, просторни и добре оборудвани кабинети, безплатен интернет, безплатен транспорт от съседните села и населени места за ученици и учители, прекрасен преподавателски състав и много атмосфера! В името на знанието и съхраняване на традициите!

За пореден път малкия Земен показа, че може да сътвори големи празници!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)