Елиза Тодорова и братя Пищолски - специални гости за Деня на град Земен

Земен ще празнува своя Ден на града на 5 август

29 юли 2017

Нашата любима Община  Земен е в навечерието на своя празник. На 5 август 2017 година, в събота, Денят на града по традиция ще събере не само земенчани, а и всички гости от близо и далеч, които са свързани и харесват малкото градче. Тук всяка година в първата събота на август се събират хиляди хора, за да изживеят събора по поредния неповторим начин.

Елиза Тодорова и братя Пищолски - специални гости за Деня на град Земен

Елиза Тодорова и братя Пищолски – специални гости за Деня на град Земен

Тази година Община Земен под патронажа на кмета Димитър Сотиров и с подкрепата на почетния гражданин Димитър Барбуков ще организират концерт на площада, който ще стартира в 19.30часа.

Румяна Попова ще пее на празника на града в Земен

Румяна Попова ще пее на празника на града в Земен

Земенчани и гости ще видят и чуят народните изпълнения на Румяна Попова и група Чинари, а специален гост изпълнител на вечерта ще бъде Елица Тодорова и братя Пищолски. След изключително успешно турне в Европа, етно изпълнителката и най-успешното ни име от песенния фестивал Евровизия – Елица ще представи изключителна програма с братята близнаци Пищолски.

Елица Тодорова и братя Пищолски

Елица Тодорова и братя Пищолски

А зарята, при това специална, е задължителна! 

Традицията датира от 1909 година, когато покрай малкото селище е прокарана железопътна линия и това е събитие, което определя бъдещето на населеното място. От тогава до днес красивия и пъстрър празник, наричан от местните Пантеле,  съществува.  И се пази ревностно.

Съборът Пантеле в Земен

Повече от 100 години този ден се празнува и се превръща в събирателна точка на близки и  приятели, на настроението и положителните емоции. През 2015 година Земен отпразнува своя ден –  40-та годишнина от обявяването за град с невероятни празненства и концерти. Можете да ги видите ТУК:

Земен отбеляза празника си с грандиозен концерт (част I)

Земен отбеляза празника си с грандиозен концерт (част II)

А сега е ред на „новия“ събор – Ден на Земен 2017 и от Община Земен вече подготвят изненадите. Земен успя да направи своя Ренесанс  - от най-малката и никому неизвестна точка на България, да се превърне в топ туристическа дестинация за културен туризъм със световноизвестния Земенски манастир и с богатството на Манастирите на Краище – Новото Светогорие. 

DSC_4333

Тук, в Земен събитията не спират! Малко са населените места в България с толкова богат културен и етнографски живот – Сурва Земен, Събор на Земенски Манастир, Събори на манастирите в общината, автентични надпявания и традиционни събития. Само преди дни в съседното с.Пещера се проведе и Фестивала на сватбената обредност - уникален по рода си със значимо национално и международно участие. Сурвакарските групи на община Земен са сред най-добрите в България  и са гръбнака на Пернишкия фестивал Сурва.

Село Пещера, Земенско, с уникален по рода си Фестивал на Сватбената обредност

Земен е прекрасно място! Само на 60 км. от София! Ето защо – планувайте деня: 5 август 2017! Земен! Събор! Всички са добре дошли!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)