Земенски манастир

Земен!

03 октомври 2018

„Извънземен съм, извънземен съм„, повтарял някакъв мъж в метрото, докато говорел по телефона. „Щом се прибера в Земен, ще ти се обадя“

Шегата настрана, истината е, че ако търсите едно прекрасно и красиво природно кътче в България, в което да се почувствате действително по подобен начин, то съвсем не е толкова далеч.

Земен

Разположено на по-малко от 80 километра от София, градчето се намира в красивия пролом на река Струма и е заобиколено от невероятни планински гледки и изумително спокойствие, далеч от динамиката и лудницата на столицата и шумните градове. От изток и от юг е обградено от Риша Планина (част от Конявската планина), на запад от Земенската и на север от Рудините (част от Краешките планини), което обяснява и разнообразната природа.

Любопитно е да отбележа, че всъщност Земен невинаги се е казвал така. Името си получава в началото на 20-ти век, заради останките на съществувалата през Средновековието крепост Землънград. Останките от селища и крепости, охранявали пътя към Сердика в пролома на Струма датират още от късната античност.

Снимка: Pulnostastie

Снимка: Pulnostastie

И заговаряйки за историята, няма как да не спомена едно от големите съкровища на Земен и България като цяло – местният манастир „Свети Йоан Богослов“. Изключително ценен не само у нас, но и на Стария континент, което обяснява и причината да е под закрилата на Юнеско.

Това е един от малкото запазени раннохристиянски паметници на вярата по нашите земи: той датира още от XII век и абсолютно никога не е бил разрушаван, така че всеки, желаещ да се докосне до магията му, ще го зърне в същия вид, в който е съществувал преди толкова векове. Да, сградите около него, манастирските пристройки, оградата.. те са претърпели нужните промени, но самият манастир е абсолютно устоял на превратностите на времето и единствено е минал реставрация и консервация в края на 60-те години на миналия век.

Земенския манастир

Още по темата: Земенският манастир – Знакът на българина

 

Очаквано, тази реликва на християнската вяра се радва на завиден интерес от страна на родни и чужди туристи, като няма как да не споменем, че заслуга за това има и усилената работа на община Земен и кмета Димитър Сотиров. Въпреки че е една от най-малките в България, тя със завидни усилия поддържа и развива инициативата „МАНАСТИРИТЕ НА КРАИЩЕ – НОВОТО СВЕТОГОРИЕ“, чиято основна цел е да популяризира културно – религиозното богатство на този край, да създава маршрути и развива културно-поклонически туризъм.

Земенският манастир

Колкото и да се старая да опиша правилно Земенския манастир, истината е, че едва ли мога да успея, просто защото съществуват места, които трябва да почувстваш и усетиш лично, тъй като няма как да се изразят с думи.

Стенописът "Спящите апостоли"

Стенописът „Спящите апостоли“

Усещането, че си част от нещо вековно (да не казвам хилядолетно), магията, която за секунди сякаш те връща назад във времето и те кара да се почувстваш горд, че си българин във време, в което безспорно е трудно да демонстрираш патриотична гордост, уникалното спокойствие.. сякаш настоящето е толкова незначително и несъстоятелно на фона на всичко, което поколенията ни са преживели и продължили напред…

Земенски манастир - стенописи

Същото това усещане за спокойствие те обзема на още едно място, на което определено сякаш се сливаш с природата в едно цяло – екопътеката „Земенски пролом“, намираща се в близост до града. За мнозина едва ли е много удобно, че до нея трудно се стига с автомобил, но пък това е съвсем умишлено търсен ефект – тя просто е създадена така, че да забравите за удобствата на 21 век и да разчитате предимно на човешката си натура.

Еко пътека Земен

За сметка на това обаче, можете да се насладите на изключително живописен и наситен с атракции маршрут, който бързо ви кара да забравите за ежедневните си проблеми. В случай, че държите да починете от разходката, на разположение има барбекюта, пейки и беседки за почивка, дори и стена за катерене, детска площадка и такава за любители на фитнеса.

Еко пътека

Споменавайки спортните занимания, интересно е да отбележа, че за мнозина се оказва изненада кокетния стадион на местния футболен отбор – Пирин, отбор с дългогодишна традиция в българския футбол (създаден през 1923-та година, а през 40-те е един от най-добрите в Радомирска околия), който се състезава в „А“ областна група.

Стадионът в Земен

Усилията на община Земен дават резултат и през 2015-та тимът се сдобива с комплекс, на който могат да завидят много клубове в професионалния спорт – страхотен стадион с прилежащ спортен комплекс – лекоатлетическа писта, градски басейн и прилежаща инфраструктура.

Безспорна гордост на Земен е и местната продукция на фирма „Земенея“, която привлича ценителите на биологично чистите хранителни продукти от цяла България. Сирене, кашкавал, кисело мляко, дори и кефир – от краве, овче и козе мляко, като онези, които обикновено предпочитаме да спрем и да купим от бабите по пътя между някоя и друга тур обиколка в Родопите, просто защото знаем, че ще хапнем нещо истинско, лишено от всякакви консерванти и химия.

Земенея

От „Земенея“ винаги са залагали именно на философията на екологично чисто производство и на запазване на местните традиции и съвсем не е случайно, че компанията получи наградата за Биопродукт №1 на България за 2016 година. Между другото, изключително удобно е, че те могат да се закупят и в двора на Земенския манастир, което идеално се съчетава с обиколката му.

Земенея

Именно традициите са в основата и на едно изключително атрактивно зрелище в Земен през годината – местния фестивал „Сурва“, който се провежда традиционно от 2005 година насам. Създаден по идея на кмета на общината Димитър Сотиров, той постепенно се разрасна не само като участие в програмата, но и като посетители.

Така например, в последното издание – от 2017 година, хиляди ценители както от града, така и от Трън, Радомир, Брезник, Перник, а разбира се, и други градове в страната, видяха шоу с 16 групи, чието представление продължи повече от 5 часа. В групата на Земен присъстваха и много деца с тъпани, като най-младият участник бе малката Александра, чиято възраст бе само 1 година и 2 месеца. Всички, участвали в „Сурва“ впечатляваха както с умения, така и с атрактивни визии на най-различни носии и кукерски маски.

Сурва в Земен

По традиция, датираща от 1909 година Земен празнува своя Ден на града всяка година на 9 август. Празникът редовно се превръща в страхотно тържество и безспорна атракция, защитавайки усилено девиза си „Да пребъдем гордо във времето“. Още от ранни зори стотици от цяло Краище започват да се стича към него. Къщите се пълнят – с гости, с приятели, с всичките членове на семействата – пръснати в различни краища на България и света, но върнали се в този ден към бащината къща и незабравимото детство.

Празник Земен

В града идват не само хората, свързани по някакъв начин с него, но и много приятели, жители на съседните Радомир, Кюстендил, Перник и Брезник. Връщат се не заради друго, а заради усещането за едно цяло, което винаги е отличавало един от най-малките градове в България – Земен. Градче с малко над 2000 души население, но чийто български дух определено още дълго ще пребъде във времето…

Празник Земен

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)