_100347462_hi045428155

Зимните Параолимпийски игри в Пьонгчанг започнаха

09 март 2018

Най-грандиозните до този момент Зимни Параолимпийски игри бяха открити днес при доста ниски температури на Олимпийския стадион в Пьонгчанг в Южна Корея.

Участниците от 41 страни заедно с националният Параолимпийски отбор съставен от руски състезатели, прекрачиха арената на стадиона при температури от – 5 С.

Рекорден брой атлети -567 ще вземат участие в продължаващите 9 дни състезания.

Построеният за около 106 милиона долара стадион, на който ще се проведат игрите и който ще бъде демонтиран след закриващата церемония, днес бе препълнен. Зрителите се насладиха на традиционни корейски танци, комбинирани с модрна музика и светлинно шоу.

_100347223_hi045427856

Предвидени са 80 медала за 6 състезателни дисциплини – ски, сноуборд, Пара- хокей, кърлинг за инвалидни колички и северните дисциплини по ски бягане и биатлон.

Папа Франциск изпрати своите приветствия до Международния Параолимпийски Комитет:

Спортът може да строи мостове между страни в конфликт, давайки съвършено различни перспективи за мир между хората„, каза той.

Три държави ще направят своето първо участие на Зимните Параолимпийски игри тази година – Северна Корея е една от тях, и ще се състезава в дисциплината ски бягане. За разлика от Олимпийските игри, където Северно Южно Корейските атлети излязоха под обединен флаг, двете страни застанаха отделно на Параолимпийската церемония.

Грузия и Таджикистан също правят своя дебют на зимни Параолимпийски игри. САЩ ще бъдат страната с най – много участници – 68 атлети.

Източник: ВВС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)