„Златен век“ за Ставри Калинов

22 юни 2016

„Златен век“ за Ставри Калинов. Сакрален, а не скромен. Залужил, а не награден. Господен, а не просто творец… Така играе с думите големият Ставри Калинов, който преди броени дни получи отличието „Златен век“. Връчи му го лично министърът на културата Вежди Рашидов на официална церемония в галерията на СБХ на ул.Шипка 6. В залата, където бе подредена последната му голяма, самостоятелна изложба. Високото отличие е за големия принос на художника в развитието на българската култура.

За себе си и работите си Ставри Калинов винаги говори от позицията на посредник на една по-голяма и съзидателна сила, която сякаш го е избрала да предаде на нас – простосмъртните – едни висши и сакрални послания. За това и самият министър, по време на на наградждаването каза: „Днес награждаваме един нестандартен творец – Ставри Калинов, безспорно, е шарена личност, голям художник. И както е при всеки голям творец – едни го обичат, други – не, но това, разбира се, е по-добре от безразличието. Ставри Калинов живее плътно и истински вече 70 години. Отличието, което му връчваме днес, е и израз на нашето уважение към личността и творчеството му”.

А за нас, от Ин Лайф, срещата с него и приятелят му и „съветник“ проф. Любомир Стойков, бе, както винаги, вълнуващо преживяване насред цветове, светове и сакралност.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)