1264312_360288830770998_1623636513_o

В очакване на Златна българска гайда 2017, Копривщица!

31 август 2017

На 02 и 03 септември, ще се състои Пето Гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“ в ЕкоФест Парк „Кулата“, Копривщица. Не се съмнявайте, че ние, In LIFE TV ще бъдем на мястото на събитието, за да ви направим свидетели на уникалното по рода си събитие! Вижте какво ви очаква в рамките на конкурсните дни:

14222298_840275522741365_2042029143923606597_n

Ангел Ангелов и Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България “ и „Музей на хляба и традиционните храни“ са организатори на Златна българска гайда 2017

В рамките на превърналото се в традиция събитие,  ще се съберат  и деца, баби и родители в опит да поставят нов Балкански рекорд за „Най-много деца месещи безквасен хляб в България“.   В продължение на 24 часа на кръгли часове, всички ще месят безквасен хляб по стара българска традиция. На специално изработени маси на всеки кръгъл час до 300 участника ще започват общностно месене на безквасни питки. На специално изработени 35 ниски кръгли маси „Паралии“ ще се възстанови ритуалът за изработка на селски хляб.

640_835241398fb3c4e1466e287883ad18b6

Още по темата: Ангел Ангелов – един интересен човек с голяма душа

В Двора на Традициите, ще се проведе Трети национален конкурс „Народен готвач на България“Представители на Банатските българи от село Асеново, Община Никопол ще приготвят специфични местни банатски рецепти. Кулинарният отбор на село Антимово ще приготви на живо Влашка саламура, дунавска риба на тенекия и три вида качамак. Кулинарния експерт на северозапада Цветан Дочев /Дедо Скръц/ ще приготвя Врачанска ютика и зеленчукови селски разядки. Ще представи и новата си книга за храната и зевзеците на Северозапада.

Още по темата: Копривщица – Град на годината на In LIFE TV вече е и в списъка на ЮНЕСКО

Екип от исторически възстановчици ще представи римска кухня и напитки. Баба Цонка от Копривщица ще приготви Юнашка лютеница в Чорбаджийския казан. Малките моми и юнаци ще се надяждат с гореща лютеница и топли хлебчета. Ангел Ангелов, ръководител на Академия „Кулинарен историк“ ще представи неолитна кухня с овнешко, лимец, черна ряпа и билки.

Всички заедно ще приготвят Гайдарски кебап за 1500 човека с обезкостена свинска плешка, гъби, лук и зеленчуци в Най-големия български тиган „Юнашкия тиган“.  На Юнашките скари ще се приготвят непознати специалитети от месо и зеленчуци.

20476425_1509582015773609_2617620224313873201_n

На сцената на „Златна Българска Гайда“ ще се надсвирват представители на Джура и Каба гайди. На една сцена ще засвирят всички видове гайди. Няма ограничение за възраст на участниците и вида на гайдите. По традиция ще гостуват представители на Западните покрайнини с гайдари, певци и тамбурджии. Занаятчии и майстори на народни занаяти ще демонстрират уменията си.
Привечер на първия ден на надсвирването ще започне концерт на народната певица Гуна Иванова.
Програмата ще продължи с концерт на Антимовската духова музика и Голямото Юнашко хоро.
Денят ще завърши с възстановка на нестинарско шествие, игра в огъня и Нестинарско хоро.

Втория ден на надсвирването ще продължи с концерт на победителите гайдари, месене на безквасен хляб за Балканския рекорд и надяждане с Юнашка лютеница за малките моми и юнаци. На обяд ще започне игра, в която участниците ще търсят съкровището на „Тракийско светилище Кулата“ по карта със знаци и нишани из цялата местност.

Организатор на събитието е Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България “ и „Музей на хляба и традиционните храни“ Копривщица.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)