Златният Life Ball – събитие с история и с кауза

29 май 2015

С празник на радостта от живота и културното разнообразие Life Ball за пореден път обедини традицията на виенската бална култура с разкоша, екстравагантността, блясъка, модните спектакли, прочувствените речи, както и редица емоционални моменти. Вече никой не се съмнява, че Life Ball е събитие №1 в света с кауза и изключителен обществен резонанс. И с всяка година изданията му стават все по-силни и силни и привличат все повече звезди и привърженици. Ние, от IN LIFE,  сме горди, че бяхме единствената българска медия, оторизирана да отрази събитието.

IMGP0609

Програмата на тазгодишното издание започна с изключителен концерт в Бургтиатър във вечерта преди бала – Red Ribbon Celebration, а звездата на вечерта Анна Нетребко, отправи специални поздрави към нашите зрители. С елегантен коктейл в неотразимата и потънала в злато  бална зала на Двореца Лихтенщайн, Гери Кестнер – създател и продуцент на Life Ball, посрещна официалните си гости от всички точки на света.

IMGP0793

В деня на бала, световните звезди, пристигнали специално за събитието Чарлийз Терон и Шон Пен дадоха пресконференция в бласкавия хотел Империал само за отбрани редактори и блогъри, сред които бяхме и ние, от In Life. „Лошото дете на френската мода“ и предан приятел на каузата на Life Ball Жан Пол Готие, представи пред ексклузивна аудитория своя тунингован вариант на Audi. Пред картините на Густав Климт, вдъхновили тазгодишното издание на бала, Чарлийз Терон и  Tiffany дадоха официален обяд за дамите, ангажирани с каузата на събитието.

И ето, че вечерта на бала дойде и всички ние просто спряхме да броим времето и чудесата! LIFE BALL – неотразима феерия и класа!

IMGP1030

Първи по червения килим пред кметството във Виена премина журито на Life Ball 2015, представено от Wolford. През прекрасната и огромна арка на T-Mobile дебют пред медиите и гостите направиха съдиите, в лицето на Кели Озбърн, актьорът и You Tube звезда – Франки Гранде, Джулиан Стокъл, Ladyfag, модната редакторка на Vogue – Лин Ярдж и стилиста на Бионсе – Тай Хантър.  Те имаха нелеката задача да оценят креативността и стила на дефилиращите.

Гостите на Life Ball винаги са били насърчавани до носят необичайни и интересни тоалети, тъй като фантазията и  творчеството в стиловете и костюмите са  част от концепцията, а и именно те допринасят за уникалността на събитието. Модната библия на Life Ball е вдъхновение за всички, решили да подкрепят каузата и да изглеждат адекватно според зададеното годишно мото и тема на бала, а тази година то бе подчинено на златната ера: една перфектна метафора за Life Ball – вдъхновение за ново начало, оставяйки старите неща зад себе си.
„Ver Sacrum – Santa Primavera – Sacre du Printemps“ – идеята на организаторите на бала бе да пресъздадат древен пролетен празник, вдъхновен и от идеологията на реформаторите в лицето на Густав Климт. И всички, всички се съобразиха с нея и дадоха максимума от себе си празникът на живота наистина да се случи.
Толерантност, свобода, надежда, оптимизъм, приемане, равнопоставеност, вик срещу дискриминацията, смелост, подкрепа... това са малка част от думите, които описват идеите и символите във визиите на гостите, преминаващи по червения килим.

IMGP0843

На журито наистина не им бе лесно да избере Кралицата на Life Ball 2015.  В края на вечерта Кели Озбърн предаде общото решение, а Франка Соцани – главната редакторка на Vogue Италия и Грит Сиймур – креативният директор на Wolford короноваха новата кралица на Life Bal 2015. Освен уникалната статуетка – символ на бала, победителят получи  за своята креативност и подкрепа, пътуване до Париж и покана за ревюто на Жан Пол Готие по време на следващата Седмица на модата.

След дефилето на костюмите, над 150 местни и международни звезди преминаха също по червения килим и изразиха своята подкрепа в борбата със СПИН, сред които: фотографката на звездите Елън вон Инуърт, транссексуалните модели Аманда Лепор и Кармен Карера, кралицата на бурлеската Дита фон Тийз, Кели Озбърн, Анна Клийвланд, ирландското поп рап дуо „Джедуърд“, Кармен Електра, актрисата Кристин Нойбауер, певицата Пола Абдул, германският модел Евелин Хол, Бриджит Нилсън, гранд-дамите Дагмар Колер и Франческа Хабсбург, и разбира се Кончита Вурст, Шарлийз Терон и Шон Пен, Франка Соцани, Надя Сваровски, и още, и още… Последен пред събралото се множество, разбира се, се разходи провокаторът-мечтател Жан пол Готие с поредното си фантастично творение: Ауди А3 sportback, от което излезе Лорийн и откри програмата на бала с прекрасно  изпълнение на песента Paper Light.

11260520_10153276967614250_4324660510849911361_n

От този момент нататък всички ние бяхме отведени на пътешествие през историята на Климт и революционните идеи и мотиви на Виенския Сецесион.
Да събуди духа на оптимизъм, жизненост и активност у всеки един човек – това бе целта на 23-я Life Ball, което прави сериозна препратка към историята на Виена от началото на миналия век, подчертавайки силната воля и творческа креативност на онова време, когато се е случила една истинска обществена революция, благодарение на  целеустремеността на творците.

Протагонисти и фигури в общи сцени, тъй както са рисувани и представени от виенските реформатори, видяхме  на Life Ball 2015 г. в общ стремеж към промяна, обновяване и подобрение. Те бяха изпълнени по магичен начин от дебютантите на бала и членовете на Spanish Riding School във Виена. Американският актьор Тревър Джексън влезе в ролята на златния рицар, като пример за толерантност и солидарност към всички хора, засегнати от вируса на СПИН, а сопраното Диана Дамрау донесе на бял кон Кристалната топка на надеждата.

Тази невероятна награда, на равностойност 100 000 евро – дарение от Сваровски, се присъжда на най-добрата нова инициатива в борбата със СПИН. Иновативни програми, които все още не са достатъчно известни, получават по този начин не само финансова подкрепа, но и популяризиране и гласност на каузата, зад която стоят. Тази година Надя Сваровски присъди наградата на Sentebale, организация, създадена от Принц Хари от Уелс и Принц Сиесо от Лесото. Представителят на кралската фамилия от Лесото получи наградата.

11295604_10153276967524250_6495376700388255397_n

Във възторжения фестивал на живота  „Ver Sacrum“ участваха също:  кметът на Виена Michael Haupl, Греъм Нортън, говорител на Elton John AIDS Foundation, американската звезда и носител на 9 награди Грами- Мери Джей Блайдж – лице на amfAR, носителката на Оскар – Шерлийз Терон, създател на проекта Africa Outreach Project, Шон Пен – от името на американския президент Бил Клинтън и неговата организация CHAI и музикантите Кончита Вурст, Мadcon, Dana International, Jedward.

Най- вълнуващият момент бе появата на организатора на бала – Гери Кеслер, който сподели със събралото се множество най-съкровените си тайни и  чувства. „Да избягаш от оковите и рамките и развиеш своя собствена индивидуалност и убеждение: това е основната идея на виенските сецесионисти. Това е перфектната метафора и за Life Ball – вдъхновение за ново начало, оставяйки старите неща зад себе си. Стремежът ни е да се научим да мислим свободно, да бъдем толерантни и да работим с индивидуален подход и нови форми на изразяване. Всъщност именно това винаги са били ценностите, зад които стои Life Ball.“

IMGP1237

Гвоздеят на програмата бе невероятното модно представление, сътворено от негово величество Мосю Жан Пол Готие – GRAND ФИНАЛ, вихър от цветове, танци и емоции, в който се включиха всички, всички – без изключение!

Със злато участниците във Life Ball 2015 проектираха своите мечти и желания за свобода, равнопоставеност и поколение, свободно от СПИН.
Life Ball, който се провежда ежегодно във и пред кметството на Виена, е едно от най-големите благотворителни събития в света в подкрепа на борбата със СПИН. Целта: да помогне на засегнатите хора по нетрадиционен начин и да се бори срещу табу статуса на ХИВ позитивните в нашето общество. Затова Life Ball е един ярък празник на живота, обявяващ се силно и непоколебимо в борбата срещу ХИВ и СПИН – далече през границите на Виена и Австрия. Широкото национално и международно внимание е особено необходимо, тъй като Life Ball служи и като глас на ХИВ-позитивните хора, които искат да бъдат чути. Заплахата от СПИН е все още актуална и присъства в целия свят; вирусът е смъртоносен. ХИВ и СПИН могат да засегнат всеки, независимо от пол, възраст, социално положение или сексуална ориентация.

Именно в подкрепа на това по време на 2-часовата церемония по откриването на площада пред кметството се редуват провокиращи мисълта моменти и прочувствени изказвания на международни активисти в борбата срещу СПИН с една единствена цел: да се направи необходимото за повишаване на осведомеността. Средствата, набирани чрез Life Ball и неговия аукцион, се използват за дарения по важни проекти. Те са необходим и важен инструмент, за да може темата СПИН да бъде постоянно в полезрението на обществото, както и да се повиши информираността на населението.

IMGP1167

Множество хора са се посветили на Life Ball и неговите цели и доброволно и безвъзмездно дават своя талант, време и ангажираност. Без тези Ангели на Life Ball реализацията му би била невъзможна. Градът Виена също дава щедрата си подкрепа и допринася значително за Life Ball. Кметството на Виена като местоположение на събитието показва космополитизма, толерантността и социалната отговорност на Виена. Life Ball е първото благотворително събитие, касаещо СПИН в световен мащаб, което се провежда в политическа сграда. Освен това голям брой национални и международни партньори и компании допринасят за успеха на бала с пари и помощи в натура – като по този начин позволяват на AIDS LIFE, благотворителната асоциация зад Life Ball, да подкрепя проекти за борба с ХИВ/СПИН на други доказали се партньорски организации.

редактор: Пепа Попова-Кънева
оператор: Кунчо Поляшки

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)