Фонтана ди Треви - монети

Знаете ли какво се случва с монетите от фонтана „Ди Треви“ в Рим?

06 април 2019

На Стария континент трудно можете да откриете по-магнетично и притегателно място от никога неостаряващата столица на Италия – Рим. Туристите във Вечния град пък се обединяват около любимото си местенце тук - красивия бароков фонтан от 18 век – „Ди Треви“, за който поверието твърди, че ако хвърлиш монета в него, един ден отново ще се върнеш.

Е, едва ли има много изненадани от факта, че ежедневно във водите на най-известния фонтан в света се озовават около 3000 евро (в случай, че не ви се смята – 90 000 евро месечно и над 1 000 000 евро годишно). Какво обаче се случва с тези пари?

На всеки 24 часа работници източват водата за един час и изваждат събраните средства, за да ги предадат на благотворителната организация „Каритас“, която се занимава с подпомагане на социално слаби и бездомни в страната. От няколко години фонтанът „Ди Треви“ се охранява и от полиция, тъй като преди това редовно крадци обираха с лопати приходите през нощта, което принуди общината да вземе нужните мерки.

Фонтана ди Треви

Колкото до поверието, то твърди, че монетата трябва да се хвърли с дясната ръка през лявото рамо, като човек стои с гръб към фонтана. Ако го направите веднъж, ще се върнете отново, два пъти – ще срещнете нова любов, а ако го сторите три пъти – ви чака скорошен брак. Както се казва, мечтите са безплатни!

Самата забележителност пък е сред най-популярните в Европа, като за това особено допринася появата му в два легендарни филма – „Римска ваканция“ (1953 г.) с Одри Хепбърн и Грегъри Пек и „Сладък живот“ (La Dolce Vita) на големия Федерико Фелини от 1960 г.

снимки: Corriereitaliano.com
текст: Митко Попов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)