notebook-2247351_960_720

Знаехте ли, че Св. Валентин бил обезглавен заради хомосексуални? Ние – не…

14 февруари 2018

Дезинформацията в съвременното общество, по-известна като „хибридна война“, застигна и днешния католически празник Св. Валентин, пише actualno.com. Във Facebook доста голяма популярност набира следната история за това кой е бил Св. Валентин. Според автора Св. Валентин е бил свещеник, нарушил изричен декрет на император Клавдий Втори, с който се забранявало да се сключват бракове между войници-хомосексуалисти. Заради това Валентин бил обезглавен, но Католическата църква го обявила за светец, а през 70-те години на XX век американските хомосексуалисти почнали да почитат паметта на светията и на 14 февруари „започнали да се сключват бракове между еднополови“.

Според Католическата църква обаче има трима мъченици на име Валентин. В нито един исторически документ не е упоменато който и да е от тях да е свързан с каквато и да е история за любовта – хетеро или хомосексуална. Затова и всъщност има различни легенди за празника – че Валентин бил свещеник, който венчавал християни, въпреки изричната забрана на Клавдий Втори или дори че преди да бъде убит, задето е християнин, пратил любовна бележка на любимата си – дъщерята на тъмничаря, който го пазел, като подписал бележката с „От твоя Валентин“.

Информацията за светеца, която масово се споделя във Фейсбук

Информацията за светеца, която масово се споделя във Фейсбук

Разбира се, особено интересен момент в хомосексуалната версия е как по времето, когато в Римската империя е властвало езичеството, точно хомосексуализмът е бил забранен? Припомняме, че римските хронисти Ювенал (60-140 г.) и Марциал (40-102 г) пишат за съществуването на официални брачни съюзи между хомосексуални двойки в Римската империя. През 226 година се появява закон, наречен „Lex Scantinia“. Той наказва сексуалното посегателство срещу „родените свободни граждани на Рим от мъжки пол“. Законът се е използвал преследване на мъже, които доброволно приемат пасивна роля по време на секс с други представители на своя пол – само пасивна, не и активна. Хомосексуалното поведение като такова не е забранено, въпреки че пасивният партньор не е считан за особено съвестен член на римското общество. Клавдий Втори е управлявал през периода 268-270 година, а друг интересен факт е, че „първият“ Клавдий е бил известен като „почитател на мъжете“.

Разбира се, такива официални източници няма как да се сравнят с Facebook. Там всеки знае всичко, независимо кой кой е. Така че, ако сте стигнали до края на този текст, ще схванете и смисъла на този последен параграф.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)