Зодиакалните глави

„Зодиакалните глави“ на Въйвей продадени за 4,3 млн. долара

17 февруари 2015

На търг в Лондон бяха продадени 12 позлатени скулптури „Зодиакални глави“ на съвременния китайски майстор Ай Въйвей.

Скулптурите бяха продадени за 4,3 млн. долара от аукционната къща Phillips. Преди това те бяха показани в много галерии по цял свят.

„Зодиакалните глави“ са създадени през 2010 г. и авторът се е опитал да пресъздаде скулптурите на 12 животни – знаците на източния хороскоп, украсявали часовникът фонтан в императорските градини на Пекин до 1860 г., когато паметникът е бил унищожен от френски и британски войски, а главите са били изнесени извън страната.

Ай Вейвей е художник, архитект, критик, основател и директор на China Art Archive & Warehouse. Неговите произведения съдържат критика срещу радикалните промени в Китай, поради което сайтовете на художника са блокирани „отгоре“. Може би поради това неговите изложби вървят по цял свят и все в престижни галерии като „Тейт Модърн“ в Лондон и „Мултимедиа Арт Музей“ в Москва.

През май 2011 г., когато той бе разследван в Китай, британската Кралска академия му присвои титлата на почетен академик. Според сп. „Тайм“ той е 24-ти в списъка на най-влиятелните хора в света.

снимка: salzburg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)