chasovnik3

Зодиакалният часовник на Венеция отброява времето от 8 века

09 февруари 2020

Във Венеция забележителностите са много. Коя от коя по-известни – Сан Марко, Дворецът на Дожите, Канале Гранде, Моста Риалто… И сякаш между другото, и то само понякога, се споменава за изключителната Зодиакална часовникова кула. Всъщност тя се намира на самия площад Сан Марко и всички я виждат неминуемо, обхождайки с поглед панорамата на това емблематично място. Но малко знаят за историята й. А тя всъщност е едно от най-специалните неща на Венеция.

Мавританската часовникова кула е не просто механизъм, отброяващ времето. Тя е архитектурна забележителност, тя е история, тя е едно понятие, събрало в себе си квинтесенцията на града на Лагуната.

Венеция

Зодиакалният часовник се издига над арката, която води към малките улици в сърцето на Венеция с отрупани осветени витрини със сувенири, карнавални маски, стъкло от Мурано. Кулата и най-вече зодиакалният часовник – шедьовър на технологията за времето си, всъщност са съществена част от имиджа на Венеция.

chasovnik4За него не се знае много, защото началото му се крие някъде в средата на 13-ти век. Повече от осем столетия този часовник е следил живота и историята на града, отброявал е минути, вълни, кораби, любови… На всеки кръгъл час безотказният му механизъм е озвучавал с гонга си всеки един отминаващ час от живота на венецианци. Но идва 1902 година, когато часовника се чупи, а кулата се срутва изцяло, венецианци, така ревностни към богатствата на своя град и своя любим часовник, го възстановяват. Кулата се изправя отново твърде бързо, но за съжаление за ремонт на часовника трябва много време. А и старите майстори, които са го сътворили през 13-ти век сякаш не са предали занаята си… Сверяването на механизма се оказва почти непосилна задача. Каквото и да се направело – все се получавало разминаване в зодиите с 1 или 2 дни. В крайна сметка, след дълги усилия и привличане на майстори от различни краища на Европа, през 1912 Зодиакалният часовник отново тръгва в редовния си вековен ритъм.

chasovnik2

В последните години кулата претърпя архитектурна реновация и обновяване на фреските и днес вече можем да я видим с целия й блясък. Ако се вгледаме в детайлите, изграждащи този малък, но уникален комплекс от архитектура и механизми, ще разчетем цялата история на Венеция.

chasovnik3

В основата е арката с дървена основа. Естествено! Та нали градът е построен върху дървени колове забодени във водата. После следва машината на времето – красива, различна и… със зодии! В света има още няколко примера на зодиакални часовници, като например този в Прага, но венецианският е първи. Над мавританската реликва е подредено синьо звездно небе  – любим цвят на венецианци, изобразяващ звездното небе, което командвало живота и съдбите им на мореплаватели. На неговия фон е крилатият лъв – символът на Венеция. И в заключение – една от най-работливите в човешката история скулптури – двама мъже, които удрят камбаната на всеки кръгъл час.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)