292522_110488432422517_1713143956_n

Иван Гарелов кандидат за шеф на БНТ, ще мести новините в 19 ч.

17 юли 2017

Известният журналист Иван Гарелов съобщи, че е подал документи за конкурса за генерален директор на БНТ. Неговата концепция е озаглавена „БНТ – РЕСТАРТ“. Гарелов, който за кратко беше назначен за съветник на служебния кабинет „Герджиков“, но беше уволнен заради защитата си към Елена Йончева в спор с Бойко Борисов, обяви намеренията си във Фейсбук.

Ето какво написа известният като Мистър Панорама журналист:

„Според огласени в средата на април пийпълметрични данни БНТ заема по гледаемост все по-рядко трето, все по-често четвърто, понякога и пето място сред телевизиите с национално покритие. Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал, а сега не вижда удобното за БНТ решение в следването на масовия “вкус”, нито в раболепност спрямо статуквото, защото то “дава парите”. Моята цел е БНТ да стане силна обществена телевизия. Все още БНТ е обществена номинално и държавна реално“.

Според Гарелов „хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време. По думите му две са главните причини за този резултат:

1. липсата на иновативно мислене, интелектуално безсилие и главно на професионален интерес у съставителите на програмата, концентрирани върху лична изява и материална изгода;

2. липсата на нормална логика при изграждането на структурата на БНТ. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес“.

Той предлага БНТ1 да се преструктурира в информационно-публицистичен канал, който „ще се стреми да постигне ролята на арбитър, на водещата информационна инстанция, респектираща зрителската аудитория и субектите на активната политика и обществения живот“.

Концепцията на Гарелов включва още:

„Централната емисия на „По света и у нас“ ще се препрограмира в 19.00 ч. . Крайно време е БНТ да се конкурира пряко с другите национални оператори – единственият начин да заслужи и утвърди позицията на национален информационен лидер;

Дневните новини се профилират – напр., кратки национални и международни в 9.00 ч., социални и регионални в 12.00 ч.; ще се излъчват форшпан (кратки – б.р.) новини 3-5 мин. на всеки кръгъл час.

Разширен пояс за коментари и анализи от 18.00 ч. и след централната емисия ПСН; ежедневният двоен публицистичен пояс (преди и след централната емисия) от понеделник до петък ще стартира с репортерски преки включвания 18.00-19.00 ч., и ще продължи след централната емисия ПСН със студийни коментари 20.00-20.30 ч.-21.00 ч.“.

Според журналиста анализът максимално близо до новините ще изпреварва сутрешните блокове на следващия ден и следобедните студия на живо на националните комерсиални и кабелните телевизии през уикенда.

Той има идея и за създаване на 24-часов канал, ангажиран с триадата култура-образование-наука. Предлага още и възстановяване на регионалните програми на телевизионните си центрове в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе.

Новите стратегии и програмни схеми предполагат по-гъвкаво материално възнаграждение, като се мотивират професионалистите, които носят телевизията на гърба си. Напълно реално е да въведем безплатно дневно и вечерно хранене на работещите екипи“, залага още в концепцията си Иван Гарелов.

Сред кандидат за шеф на БНТ са още бившият директор на БНР Валери Тодоров, известният спортен журналист от БНТ Сашо Йовков, както и колегата му от новините Стоил Рошкев. Той е и най-младият кандидат – роден през 1976 г.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)