Иван Костов

Иван Костов споделя спомените си за 1989 – 1999 г.

26 март 2019

Един от българските политици Иван Костов издава в книга спомените си за период от десет години, свързван с т.нар. преход, Освен за историците, тя е любопитна и за останалите българи, тъй като много от тях са живяли по това време. Интересно е да се сравни погледа „отгоре” с този на обикновените български граждани и тяхната гледна точка.

Книгата е със заглавие „Свидетелства за прехода 1989 – 1999” и ще излезе на 11 април тази година. Издава се от „Сиела”. Обемът на изданието е 448 страници.

Ето какво пише за нея проф. Калин Янакиев:

„Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на съвременна България Иван Костов – самото това прави тази книга изключително важен исторически документ, който със сигурност ще възбуди (или възобнови) обществения дебат около личността на големия политик. Само че в центъра на неговите мемоари стои не той самият, а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И тъкмо тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание. А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване.

Началото на усилията – в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на „перестройчици“, реставратори носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник. След това – периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО. Всичко това е разказано от автора на тези мемоари без самоизтъкване, но и без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история.”

Вижте още: Събират спомени и истории с дядо Добри

снимка: Детайл от корицата на „Свидетелства за прехода 1989 – 1999” (Сиела, 2019)

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)