Иван Яхнаджиев представя „Магарето и жената“ (18+)

16 декември 2015

Често го наричат ексцентрик. Щурите му идеи не харесват на всеки. Защото Иван Яхнаджиев е ярък и неординерен художник, прави първи изкуството бодиарт в България през 80-те години. Невъзможно му е да влезе в рамките на общоприетото. Досущ като картините, които рисува.

Едни са луди по пъстроцветните му платна, отнасят ги със себе си през граници и океани, други не са в състояние да поемат толкова голяма доза абстрактност. По-лесно им е да се съгласят с принципа онова, което не разбирам, просто не съществува. А неговият начин на мислене и на живот е такъв. Затворете го в стая с бели стени, той ще нарисува най-ярката и пъстроцветна картина. Защото багрите са вътре в него. Мистиката на изкуството е в душата му.

TON_2488

Иван Яхнаджиев е един от най-скандалните български художници. Зад славата му на артист с щури идеи се крие един добър човек, истински сладкодумник, който може увлекателно и неусетно да те въведе в приказния си и неуловим свят. Завършва ВИИИ „Николай Павлович“, специалност „Живопис“ при големия живописец Дечко Узунов. Художникът, веднага след завършване на образованието си, участва в общи художествени изложби в страната и чужбина. Негови творби притежават Маргарет Тачър, Берлускони, НХГ, СГХГ, НИМ, градските галерии във Варна, Благоевград, Габрово както и в частни сбирки в Гърция, САЩ, Финландия, Франция, Швеция, Япония.

Творчеството му е в областта на пейзажа, натюрморта, фигуралната композиция. Има награда за миниатюра в Амстердам и специален приз за композиция във Франкфурт.

TON_2472

Мерлина Арнаудова, известна в артистичните среди и като Мерлин Арно. През 2014 година тя направи уникална фотоизложба с нейно участие „Тела в движение“ в галерия „България“. Сега отново e модел на маестро Иван Яхнаджиев в новата му изложба „Магарето и жената“ отново в галерия „България“, със специалното участие на бандонеонистът Матиас Гонзалес и цигуларят Иван Пенчев, които след изложбата имаха концерт в зала „България“.

Мерлина, която е и световна шампионка на 100 метра от Ричоне през 2007 година, е известна не само като фитнес модел и лекоатлетка, но също така и като бизнесдама.

Мерлин Арно и Иван Яхнаджиев правят бодиарт през 2014 година в Рим, тя е била негов модел и при представянето на книгите на Маги Гигова „Шепот от стари дантели“ и „Новите приключения на Маги от Магелан“.

TON_2491

Мерлин печели три златни и един сребърен медал от от Мастърс олимпиадата в Ница за лека атлетика, където я награждават със златна значка от Българския олимпийски комитет.

Репортер: Марио Трифонов
Оператор: Кунчо Поляшки
Фотограф:  Антон Хариев
Постпродукция: Николай Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)