Дунавска България

Идеи за пътешествия в Дунавска България

17 февруари 2019

България е богата на културни, исторически и природни забележителности, но като цяло като че ли по-малко популярна е северната територия на страната. Затова пътеводителя, съставен от Весела Николаева, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов със заглавие „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” може да се окаже много полезен, ако не сте посещавали този район.

Корицата на пътеводителя (Сиела, 2019)

Корицата на пътеводителя (Сиела, 2019)

Книгата е вече на книжния пазар, подготвена за печат от издателство „Сиела”. Официалното е представяне ще се състои на 18 февруари, понеделник, от 19:00 часа в кафе-галерия Photosynthesis.

Според организаторите на представянето на книгата в нестандартния пътеводител тримата автори разказват редица слабо известни факти за региона на север от Стара планина и разглеждат множество живописни места от Видин чак до Силистра. Освен посоки за пътешествия, изданието съдържа информация за етнографските групи в различните райони, за природното богатство и биоразнообразието по бреговете на Дунав, за лозята, виното, храната, традициите и др. Посочена е също полезна информация – кога е подходящо да се посети всеки район, къде да отседнем, какви културни, исторически и природни забележителности можем да видим, като е обърнато внимание и на дунавските ни съседи Сърбия и Румъния.

„За българите Дунав винаги е била повече емоция, отколкото разум. По водите ѝ са плавали завоеватели, революционери, търговци и емигранти. Край бреговете ѝ са построени градове, донесли европейската ни култура. Дунавска България днес има много за преоткриване – тракийско и римско наследство, защитени територии и биоразнообразие, оперни фестивали, театри, манастири и храмове, вино и храна, вело- и екстремен туризъм…

Тръгнахме от Видин през Оряхово, Свищов и Русе, чак до Тутракан и Силистра. Отбихме се през местата, свързани от векове с голямата река – Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград. Гостувахме на банатски българи, власи, турлаци, капанци и алиани. Спуснахме се с каяк до Дунавските пясъчни острови, за да наблюдаваме пеликани и морски орли. Дунав е за хората на свободния дух!

Да тръгваме!”

Вижте още: Велико Търново – градът с най-много музеи у нас

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)