Статуи__химер__на__Соборе__Парижской__Богоматери

Днес Франция избира Президент

23 април 2017

Французите гласуват днес на първи тур за президент. Битката ще е оспорвана и решаваща за бъдещето на страната. Центристът Макрон и крайнодясната лидерка Льо Пен водят в социологическите проучвания с 22 до 23,5 процента. 

снимка In LIFE: Панорама от Париж

снимка In LIFE: Панорама от Париж

На изборите се явяват 11 кандидати, фаворитите са четирима: републиканецът Франсоа Фийон, центристът Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен и крайнолевият Жан-Люк Меланшон. Очаква се близо  47 млн. французи да гласуват днес. Избирателните секции отварят в 8 ч. и гласуването продължава до 19 ч. местно време. В някои от големите градове е предвидена възможност да се гласува до 20 ч.

Вотът протича в условията на извънредно положение, въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г. Два дни преди изборния ден мъж стреля на в центъра на Париж на „Шанз-Елизе” и уби полицай.

Кандидатът за Президент на Франция Макрон

Кандидатът за Президент на Франция Макрон

Повече от 50 хиляди полицаи и жандармеристи с подкрепата на 7 хиляди военни ще следят за реда и сигурността. В случай че никой не получи над 50 процента ще има има втори тур – на 7 май. Проучване на Harris Interactive, публикувано в Ройтерс, сочи, че центристът Макрон ще изпревари Марин льо Пен на първия тур на президентските избори, преди да спечели и балотажа срещу нея.

Кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен

Кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен

Макрон ще спечели 26% от гласовете на първия кръг на 23 април, следван от Льо Пен с 25 на сто, показва анкетата – втората, която дава предимство на бившия министър на икономиката. Докато резултатът на Льо Пен е същият като в анкетата отпреди две седмици, показателят на Макрон се е увеличил с шест процентни пункта.

а балотажа на 7 май Еманюел Макрон ще победи Марин льо Пен с 65 на 35 на сто, което е ръст с пет процентни пункта в сравнение с преди две седмици, сочи още проучването.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)