Снимка: 24 часа

Откриват парка с макети на БГ забележителности в Търново на 22 септември

15 септември 2017

Най-новата атракция на Велико Търново – „Tъpнoвгpaд – дyхът нa хилядoлeтнa иcтopия“ ще бъде официално открита в Деня на Независимостта, 22 септември. Паркът, който ще наподобява изключително много на „Мини Европа“ в Брюксел, ще бъде изпълнен с миниатюри макети на най-различни забележителност от България.

Снимка: 24 часа

Снимка: 24 часа

Сред тях са Паметникът на Асеневци в старопрестолната столица, сградата на Народното събрание и Храм-паметник „Александър Невски“ в София, катедралата „Успение Богородично“ във Варна, Античният театър в Пловдив, крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковският и рилският манастир, Паметникът на свободата на връх Шипка, Пристанището във Варна и много, много др. Макетите се изработват за период от 1-9 месеца и са от специална пластмаса, която издържа на дъжд, слънце и сняг.

Снимка: 24 часа

Снимка: 24 часа

Теренът, на който те ще бъдат разположени, е 15 декара и е разположен точно под Балдуиновата кула на „Царевец“ в местността Френк хисар. Любопитно е, че зад реализацията на проекта стоят не българи, а украинци – семейство Александър и Наталия Меншикови, които вече са сключили договор за изпълнение с община Велико Търново и обещават инвестиция от 2 млн.евро в обекта и поне 15 нови работни места. Те се занимават с този бизнес от дълги години, като са правили подобни паркове и за Москва, Холандия, Грузия и разбира се, Украйна.

Парк с миниатюри в Търново

„Не мислехме да се захванем с нещо подобно и тук, но явно такава е била Божията воля“, смее се Александър. Той разкрива, че навсякъде между миниатюрите в озелененото пространство ще има много рози, тъй като те са „емблемата на България“. В атракциона ще работят и екскурзоводи, които да владеят румънски, немски или английски и да познават добре българската история. Билетите за входа ще са по 10 лв. за възрастни, а за деца, пенсионери и инвалиди ще има специална отстъпка.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)