Каменово

Изключително редки находки от около 6500 години в Каменово

08 октомври 2018

Археологическите разкопки в село Каменово, област Разград, продължиха и тази година. Екипът, начело с  доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, д-р Димитър Чернаков от РИМ – Русе и Дилен Дилов от РИМ – Разград, попадна на нови и много редки находки от преди около 6500 години. Тази есен археолозите проучваха отново работилницата за кремъчни сечива и праисторическия некропол, разкрит в двора на местното изоставено училище.

Снимка: Дилен Дилов

Снимка: Дилен Дилов

Освен огромната концентрация на кремъчни артефакти, изследователите разкриват и три погребения. Наблюденията на антрополога доц. д-р Виктория Русева показват, че те са на един мъж и две жени. Проучването им предстои. Много рядко се откриват както кремъчни артефакти в такова количество, така и погребения от праисторическата епоха. Те дават важни сведения за икономическото положение, здравето, бита и вярванията на хората, живяли в североизточните български земи преди хилядолетия.

Снимка: Димитър Чернаков

Снимка: Димитър Чернаков

Археолозите откриват още каменни брадва и тесла, а също и една медна брадва, които се срещат много рядко. Първите две са намерени в мъжкото погребение, докато за медната се предполага, че е била в пръстта, изхвърлена при строежа на местното училище в началото на ХХ век. Тогава са открити и други такива брадви в мъжки погребения.

Снимка: Димитър Чернаков

Снимка: Димитър Чернаков

Любопитно е и струпването на четири керамични съда върху едното женско погребение, които са разположени на известно разстояние от скелета. Вероятно са положени след засипването на тялото с пръст. Може да се предположи, че са имали някакво символно значение или са демонстрирали по-издигнато място в обществото. Такова струпване на съдове е рядко срещано.

Снимка: Димитър Чернаков

Снимка: Димитър Чернаков

Третото погребение, което също е на жена, се отличава с разположението на тялото и извърната настрани глава. След антропологическото проучване ще може да се каже повече за това, каква би могла да бъде причината да бъде положена различно от другите, които са в поза „хокер”, при която скелетът е свит на едната страна.

От проведените проучвания през годините става ясно, че в дн. Каменово се е намирал важен производствен център в края на каменно-медната епоха. Кремъчните изделия, произвеждани там са били изнасяни в различни части на Балканския полуостров. Производството и разпространението на изделията създава условия за обогатяване и подобряване на условията на живот в селището в дн. Каменово. В резултат на това се появяват и намерените медни брадви, сходни с откритите в прочутия Варненски некропол.

текст: Силвия Аризанова
снимка: Димитър Чернаков

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)