изкуствен интелект

Изкуствен интелект свързва научните изследвания

09 декември 2018

Всеки учен се сблъсква с море от информация в изследванията, която някак трябва да му мине през главата, за да може да анализира, систематизира и да се направи научно откритие. Затова изследватели търсят помощ от изкуствения интелект, който може да обработи огромна част информация за секунди.

Сътрудничество между компютърни учени и изследователи в сферата на рака при Университета в Кеймбридж е довело до разработване на нова система на база изкуствен интелект (ИИ), която може да помогне за сортиране на милионите научни изследвания и най-вече да насочи учените да разкрият недогледани и пренебрегнати връзки между различните проучвания, съобщава TechNews.bg.

Науката по своята същност е процес на развитие чрез съвсем малки „частици”. Всяко ново откритие или изследване е тясно съсредоточено, „малко”, но то добавя „частица” към по-голямото познание. Днес обаче сме достигнали до положение, при което имаме такъв огромен обем от данни за всяка изследвана тема, че нито един човешки ум не може да побере всичкото натрупано знание.

„Ако сте изследовател на рака, дори и да знаехте какво търсите, буквално хиляди нови документи се публикуват всеки ден”, казва Анна Корхонен, една от разработчиците на новата система с изкуствен интелект.

Разработена първоначално през 80-те години от учения-информатик Дон Суонсън, техниката LBD е предназначена да помага на изследователите да намират информация в проучванията, които биха могли да бъдат полезни, но по една или друга причина са останали недогледани и „вторични” към цялостната хипотеза на дадено изследване. Суонсън развива тази техника, след като забелязва колко широки и фрагментирани са станали научните изследвания.

снимка: pixabay.com

снимка: pixabay.com

Технологиите на новото време позволяват на машините „умно” да намират връзки или модели сред различните изследвания, които хората никога не биха могли да забележат.

„Например, вие може да знаете, че дадено лекарство за рак засяга поведението на човека по определен начин, но с LION LBD може да откриете, че лекарство, разработено за съвсем различно заболяване, засяга човека по същия начин”, обяснява Корхонен, обсъждайки потенциала на новата ИИ система.

На този ранен етап системата Lion LBD е все още относително ограничена. Тя може да създава само връзки между две ключови думи или концепции и първоначално е програмирана за използване само на публично достъпни резюмета на PubMed. Разбира се, тези ограничения могат да се преодолеят бързо, тъй като изследователите, които стоят зад разработката, правят цялата система отворена и свободно достъпна.

В момента LION LBD е достъпна за всички чрез уеб портал, а целият програмен код и API са безплатни за разработчиците, които искат да сътрудничат и да я подобрят.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)