горското къпане

Изкуството и науката на горското къпане

21 юли 2018

Японските лечебни практики включват и изкуството на горското къпане. От юни месец на българския книжен пазар е „Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане”. Автор е д-р Цин Ли, доцент в Токийския медицински университет „Нипон“. Публикувана е от издателство „Хермес”. Преводът е на Снежана Милева.

„Шинрин-йоку е като мост – когато отворим сетивата си, този мост ни свързва с природата – пише д-р Ли. – Двучасовото горско къпане ще ви помогне да се откъснете от света на технологиите и да забавите темпото. Ще върне съзнанието ви към настоящия момент, ще облекчи стреса и ще ви изпълни със спокойствие.“

Прекарването на време сред природата повишава способността за намиране на решения и креативността с 50%, твърди авторът на книгата.

За книгата от издателите:

Ако имате нужда да се разтоварите от стреса, авторът препоръчва да прекарвате повече време сред природата. Поместени са и съвети, в случай че нямате време за разходки и почивки.

Какво е шинрин-йоку?

Буквално преведен от японски, изразът означава ‘горско къпане’ и както се досещате, не става въпрос за това да се изкъпете в горския поток /което всъщност не е никак лоша идея в летните жеги!/. Всъщност това е и нещо повече от разходка. Японската практика шинрин-йоку се заключава в това ‘да се потопиш в атмосферата на гората’ и ‘да се свържеш с нея посредством петте сетива’. Това е най-лесният начин да постигнем единение с природата и да се възползваме от лечебните й свойства.

Откога и защо се практикува шинрин-йоку?

Въпреки че връзката на човека с природата е в основата на японската култура, практикуването на шинрин-йоку е официално въведено през осемдесетте години на ХХ в. с цел подобряване физическото и психическото здраве на нацията. И макар от древността хората да усещат интуитивно лечебната мощ на природата, именно в Япония за пръв път се прилагат научни методи, за да се установи как дърветата влияят на здравето ни. ‘Горското къпане’ набира все по-голяма популярност по света през последните години, като става водеща лайфстайл тенденция през 2018 г. Някои британски медии дори обявиха, че този тренд е напът да измести практикуването на йога.

Какви са ползите от ‘горското къпане?

В забързаното ни и напрегнато ежедневие постоянно поддържаме високи нива на стрес, което е изключително вредно за цялостното ни здравословно състояние. Прекараното сред природата време ни помага да се отпуснем, което води до понижаване производството на хормоните на стреса, както и на кръвното налягане. Освен това шинрин-йоку подобрява концентрацията и качеството и продължителността на съня /след такава разходка пациентите спят средно с час повече/. Сред редицата други ползи са ускоряване на метаболизма и повишаване на имунитета.

Можем ли да практикуваме шинрин-йоку, без да се налага да ходим до гора?

Предвид факта, че към 2050 г. 75% от населението в света ще живее в градовете, връзката ни с природата придобива още по-голямо значение. Все пак, ако нямате възможност да посетите гора, има варианти да практикувате шинрин-йоку в градски условия. Разходете се в близкия парк или използвайте определени етерични масла у дома.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)