българската кухня

Изкуството на старата българска кухня от XIX век

10 юли 2018

Ако търсите разнообразие при рецептите, използвани във вашата кухня, може да се обърнте не само към националните кухни на различни страни, но и да надникнете в миналото. Отскоро на книжния пазар може да се намери книгата „Изкуството на старата българска кухня. Кулинарното наследство на XIX век”. Тя е със съставител Елена Кръстева. Сборникът включва 336 страници и се издава от издателство „Лист”.

Страници от сборника „Изкуството на старата българска кухня. Кулинарното наследство на XIX век”

Страници от сборника „Изкуството на старата българска кухня. Кулинарното наследство на XIX век”

Съставителката събира рецептите от архивите на списания „Христианский свят”, „Семейно огнище” и „Домакиня”, като надниква и в писмата на френския граф Робер дьо Бурбулон, личен секретар на Фердинанд, а по-късно и церемониалмайстор и велик шамбелан на двореца.

Корицата на книгата „Изкуството на старата българска кухня. Кулинарното наследство на XIX век”

Корицата на книгата „Изкуството на старата българска кухня. Кулинарното наследство на XIX век”

За книгата от издателите:

„Конопида със сирене”, „Спаранги Louis XV” или „Омелета с домати” са само част от над 400 ястия от българската кухня през XIX век, чиито рецепти ще откриете в тази книга. Съветите са взети от страниците на нашата преса след Освобождението и се публикуват за първи път оттогава.Те не само показват какво е влизало в стомаха на строителите на съвременна България, но и какви са били техният бит и език и как са се променили след това.

Една от рецептите, поместени в книгата:

Месо с дюли

Нарязваме месото на малки парчета и след това опържваме ги с нарязан на дребно лук. Наливаме съответствующата вода и оставяме да ври. Очистваме дюлите, нарязваме на малки парчета и опържваме ги в кравешко масло. Когато месото ще бъде почти опечено, прибавяме и така приготвените дюли, като прибавяме и малко захар, захлупваме тенджерето и оставяме над слаб огън, за да се зачервят. (1896 г.)

 Вижте още: Какво е било менюто на старата българска кухня?

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)