Излезе сандтракът към новия шедьовър на Алфонсо Куарон – „Рома“

19 януари 2019

Феновете на новия хит на Алфонсо Куарон – „Рома“ вече могат да се сдобият и с разкошния саундтрак към лентата, на физически носител (CD). У нас албумът излезе на 18 януари, деня на световната премиера от Вирджиния Рекърдс/Sony Music. Дигиталната версия пък е налична във всички платформи от 14 януари, когато се състоя премиерата на филма в Netflix.

Селектиран от режисьора Алфонсо Куарон и музикалните продуценти на албума Lynn Fainchtein и Randall Poster, саундтракът към „Рома“ ни пренася в звуковата среда на Мексико от 70-те години на миналия век, когато популярната радиостанция XEW, излъчва англоезична поп и рок музика, и междувременно лансира новата вълна от местни изпълнители като José José, Juan Gabriel и Rigo Tovar, превърнали се днес в икони на мексиканската и латиноамериканската музика изобщо.

"Рома" на Алфонсо Куарон

Музиката в саундтрака към „ROMA“ илюстрира жанровото разнообразие от онези години: от рока като зараждащия се символ на контракултурата, през фестивала Авандаро,до горещите латино/тропикал ритми, белязали десетилетието.

Тази емоционална музикална компилация сама по себе си разказва истории за Мексико от онези години. Страна, изживяваща социално-политически и културни процеси, която се колебае между импулса на промяната и съпротивата срещу нея. Саундтракът е музикална мозайка, съставена от множество елементи, които се срещат и допълват в сблъсък между миналото и възможността за едно различно бъдеще.

„Рома“ – най-новият проект на режисьора Алфонсо Куарон, е определян от критиците като един от най-добрите филми не само на 2018-та година, но и през последното десетилетие. „ROMA“ разказва за Мексико Сити през 70-те години на миналия век и проследява историята на семейство от средната класа, на фона на страна, тресяща се от вътрешни социално-политически конфликти. Действието се развива в квартала „Рома“, откъдето идва и заглавието на лентата. Вдъхновен от спомените на самия режисьор, който израства в подобен квартал през 60-те и 70-те години, Куарон определя филма като „най-личният, който някога е правил“.

Саундтрак на "Рома" на Алфонсо Куарон

Той е и първият мексикански филм спечелил наградата „Златен лъв“ на Кинофестивала във Венеция; продукцията на Netflix бе още и големият победител на наградите „Изборът на критиците“, след като спечели четири отличия за „Най-добър филм“ и „Най-добър чуждоезичен филм“, а Алфонсо Куарон беше награден в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добра кинематография“, филмът спечели и две награди „Златен глобус“ за режисура и най-добър чуждестранен филм, а също и редица награди на филмови асоциации.

Още през декември пък стана ясно, че шедьовърът на Куарон е сред разширения списък с номинации в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ за предстоящата церемония на наградите Оскар.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)