Изложбата на Галина Александрова – една среща с абстрактното изкуство

06 декември 2016

Срещата с абстрактното изкуство е винаги вълнуваща, защото никога не се знае къде ще ни отведе. Експозицията на художничката Галина Александрова в галерия ,, Гешов “ е дълбоко интимна, доколкото е невъзможна без разголването на автора и освобождаването на синергията в акта на творчеството.

Всичко зависи от въображението на художника, от неговите натрупвания като индивидуалност, от неговата чувствителност като творец. И не само. Абстрактната картина е най-комуникативната живопис, защото разчита на споделената близост. Отказът от уподобяването на предметния свят, от конкретика, разказ и фигуративност е всъщност отказ от маски, от клишета, от предсказуемост и назидателност. Зрителят е максимално освободен от еднозначността на видимия свят. Ние неосъзнато влизаме в в режима на особен контакт – на индивидуалното си безсъзнателно с това на художника мислене, опосредствано от ритъма, динамиката и експресивността на цвета, линията, точката и контраста.

IMG_4151

Работите в тази изложба носят точно този емоционален заряд, който е изразен в експресията отвъд предметността, но въпреки това всеки може да се сближи с картините в нея и тя да се открие пред него като цял свят. Галина Александрова е от артистите, които творят по вътрешна необходимост и визуализират сгъстена психична енергия и емоционален водовъртеж. А сгъстяването на визуалните послания и липсата на всякаква преднамерена показност е завръщане към сетивната сетивност, усмирена в цвят, линия и ритъм.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)