Изложба "Български витраж"

Изложба „Български витраж“

26 септември 2014

Стъклописта е едно от най-популярните изкуства в света. Векове наред то украсява храмове и дворци, а в наше време навлиза във все повече обществени и частни сгради, включително университети, болници, театри, летища, гари.  За началото на това изкуство се спори. Кога е направен първият витраж в света и как е изглеждал той, никой не знае. И ако най-старите стъклописи, достигнали до нас, съхранени в катедралата на град Аугсбург, Германия, са на повече от десет века, то е редно да се запитаме къде в историята на това изкуство е мястото на българския витраж?

български витраж -Nikola Grozdanov - Igra
Имаме ли национална школа по стъклопис? Кои са нашите класици и къде се намират техните най-значими произведения? А кои са нашите съвременници? Знаем ли името на поне един български витражист и можем ли да направим разлика между професионална работа на художник и самодейно хоби изпълнение?
Тези и много други въпроси, свързани с това старо и прекрасно изкуство,  могат да намерят отговори чрез организирането на настоящия проект, който се откри на 25.09. в столичната галерия „Витра“, от 19:00 ч.

български витраж - Petar Savov - Ulicata
Изложбата е условно разделена на две части – класици и съвременници.
В първата част, посредством фотоси, са представени творбите на нашите известни художници: Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на важни държавни и обществени институции.

български витраж  -Velina Staleva - Celeustremenost, iliuzia i realnost
Втората част на изложбата е посветена на съвременния български витраж, представяйки с по една работа в материал най-известните автори на нашето време: Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Владимир Леков, Иван Ламбров, доц. Илия Янков, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева и Юрий Василев. Това е и първата сцена за изява на пет дебюта, в началото на техния професионален път: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова и Никола Грозданов.

български витраж  - Andrey Yanev - Nebesni ochi
Тематично проектът е посветен на класическите метални техники на свързване на детайлите – оловна и тифани, интерпретирани в традиционен витражен панел. Надяваме се, че в бъдеще ще успеем да представим нови техники и теми, които да запознаят публиката с модерните тенденции в това изкуство в Европа и по света.
Изложбата няма търговски характер. Целта е да се направи, доколкото е възможно, исторически преглед на развитието на стъклописта у нас, с образователна насоченост към ученическата и студентската аудитория. Съпътстващата програма от лекции и уъркшопи, които ще бъдат проведени в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” и Нов Български университет ще бъде проведена от художници, участващи в изложбата, както и от доц. д-р Виолета Василчина, изкуствовед.

български витраж  -Nevena Lefterova - Imago
Детската занималня включва игри, за които са използвани репродукции на експонатите в изложбата.
Целта е по занимателен и интересен начин най-малките да бъдат въведени в света на едно красиво изкуство, което не се изучава в училище.  Децата ще имат на разположение пъзели, кубчета, блокчета за оцветяване и други игри, за чието правилно използване ще бъдат ръководени от оригиналните творби в изложбата. Така детето ще бъде в непрекъснато съприкосновение с живото изкуство, в необичайната, но вълшебна атмосфера на Българския витраж.

снимки: галерия „Витра“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)