Злато и бронз

Изложба „Злато и бронз” в Националния археологически институт с музей

23 ноември 2017

Една от най-големите изложби, организирана в последните години от Националния археологически институт с музей – „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“ все още може да бъде видяна. Тя беше открита официално на 24 октомври 2017 г.

Изложбата е продължение на представената през май 2017 г. при изключителен интерес в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) във Виена експозиция „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ и е посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., съобщават организаторите. Вдъхновена е от проекта „Златния път на Балканите през бронзовата епоха – Златото от Ада тепе: производство и разпространение“ между Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките (OREA).

Тя е организирана от НАИМ при БАН в сътрудничество с 29 музея от страната: РИМ Бургас, РАМ Варна, РИМ Велико Търново, РИМ Видин, РИМ Враца, РИМ Габрово, РИМ Добрич, ЕАМ Елхово, ИМ „Искра“ Казанлък, ИМ Карнобат, РИМ Кърджали, РИМ Ловеч, ИМ Нова Загора, РИМ Перник, РАМ Пловдив, АМ „Марица-Изток“ Раднево, РИМ Разград, РИМ Русе, ИМ Севлиево, РИМ Сливен, РИМ Смолян, НИМ София, РИМ София, РИМ Стара Загора, РИМ Хасково, РИМ Шумен и РИМ Ямбол. Куратори на изложбата са Стефан Александров, Яна Димитрова, Христо Попов и Кръстю Чукалев. Спонсори и спомоществователи на изложбата са Българска академия на науките, Министерство на културата, Столична община, Австрийско посолство в София, Община Крумовград, Метрополитен ЕАД, Летище София, Dundee Precious Metals, Penkov, Markov & Partners, Асарел Медет АД и Пенсионно осигурителна компания „Доверие“.

Изложбата „Злато и бронз“ е най-голямата специализирана експозиция, посветена на бронзовата епоха на Балканите, организирана и представяна у нас, разказват от Националният археологически институт с музей при БАН. Тя включва над 6оо предмета, които разкриват ролята на източните части на Балканския полуостров като кръстопът за обмен на идеи, технологии и суровини, където се срещат основни култури на древния свят – Егейско-анатолийски култури, Източнохалщатски културен кръг, Северно Причерноморие и др. и в частност, ролята на българските земи като важен източник на суровини през бронзовата епоха. Тя комбинира представителни находки от благородни метали, като съкровищата от Вълчитрън и Бързица, предмети от злато, бронз и керамика от некропола при Дъбене, колективните находки от Янково и Здравец, с находки, даващи ценна информация за технология, технически достижения, културен обмен и търговия на далечни разстояния, представени с колективните находки от Побит камък и Могилица, включващи многобройни каменни калъпи за отливане на разнообразни бронзови предмети – оръжия, скиптри, сечива, украшения и т. н. Сред суровините за производството на бронзови изделия са медните слитъци, които свидетелстват за развитата търговия в района на Средиземноморието и Европа през бронзовата епоха. Акцент в изложбата са и находки от златодобивния рудник Ада тепе – най-ранният проучван до този момент златодобивен рудник в Европа.

Развитието на обществото и технологиите през бронзовата епоха, културните контакти и находките от благородни метали, развитието на миньорството и металургията като професии, са илюстрирани не само чрез многобройните находки, но и чрез мултимедийно представяне и 3D възстановки. Изложбата е съпътствана и от каталог, представящ различните теми, засегнати в нея.

Изложбата може да бъде посетена до 28 януари 2018 г.

Снимка: naim.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)