2 (8)

Изложба на Стоян Дечев в галерия „Васка Емануилова“

23 март 2015

Програмата за съвременна скулптура на Галерия Васка Емануилова представя самостоятелната изложба „Изкуствена кожа“ на Стоян Дечев. Тя показва нови работи на художника, които са свързани с темата за човешкото тяло и неговата следа, отпечатък.

Въпросите за присъствието и отсъствието, за тялото и душата, за отпечатъка и формата са митологични. Още от древни времена хората са създавали легенди и сказания, които да изразят тези сложни връзки и да разкрият магичността на света. Улавянето на сянката, очертаването на формата на тялото, вграждането на дреха в основите на нова постройка са се считали за ритуали, които имат определено значение. Било то позитивно или негативно те пряко са въздействали върху човека и неговата съдба.
Изложбата на Стоян Дечев предлага съвременна интерпретация на тази тема и я въплъщава в скулптурни обекти. Авторът се занимава с отпечатъците или, по собствените му думи – опаковките на своето тяло, за да сподели това с останалите и да предаде определен опит и познание за света. Работните дрехи на художника са превърнати в монументални обекти, а формата им носи следите от тяхната употреба.
Наглед опростени, ясни и категорични в пространството, работите предполагат множество посоки на мислене и значения. Тяхната форма, мащаб, материал, позициониране в пространството целят да изправят зрителя пред различни въпроси: как възприема света чрез тялото и присъствието си в пространството; кое е значимо и кое маловажно като обект на внимание и др.

3 (8)

Стоян Дечев (р. 1978) живее и работи в София. През 2004 г. завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия; където продължава с магистърска програма и по-късно с докторантура, като в момента е редовен преподавател. Той работи в различни медии и най-вече в скулптура, рисунка и инсталация, като се занимава с „универсални” проблеми чрез употребата на нови медии и разработва съвременна проблематика чрез традиционни материали и инструменти. Той има множество самостоятелни и групови изложби, сред които изложби в Mosan Art Museum, Republic of Korea (2014); National Fall Exhibitions, Plovdiv (2013); the fridge, Sofia (2012); VI emes Jeux de la Francopfonie, Beirut, Lebanon (2008); M-Tel Awards for Contemporary Bulgarian Art, Turkish Bath, Plovdiv (2008), Foundation St.St. Cyril and Methodius Awards, Sofia (2007).

Откриване: 26.03., четвъртък, 18 ч.

снимки: Софийска градска художествена галерия

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)