Полярна сова. Акварел. Джон Джерард Кьолеманс
Снимка: РИМ - София

Изложба „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I” се открива утре

03 септември 2018

На 4 септември (вторник) от 18:00 ч. в зала „Временни изложби” на Регионален исторически музей – София ще се състои официалното откриване на  изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I”.

В експозицята ще бъде представена непоказвана колекция от научни илюстрации на птици. Те са изпълнени в акварелна техника и са правени за орнитологичното издание „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа“, излязло в 12 тома през 1905 г.

Колекцията съдържа около 400 илюстрации. Поради военните конфликти през първата половина на XX век, се смята, че е била безвъзвратно изгубена. В действителност тя оцелява и принадлежи на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, наследил Княжеския естественоисторически музей.

Снимка: РИМ - София

Снимка: РИМ – София

В изложбата са представени 65 автентични акварела от колекцията с авторски бележки от Джон Джерард Кьолеманс (1842–1912 г.), Бруно Гайслер (1857–1945 г.), Отто Клайншмидт (1870–1954 г.) и др. Допълнително са показани 4 от общо 12 тома на изданието. Друга гледна точка и интерпретация на темата за птиците се поставя чрез изложените декоративно-приложни проекти и рисунки на български автори. Включени са произведения на Иван Милев, Харалампи Тачев и др. Приносът на цар Фердинанд I за развитието в България на посочените в изложбата области е огромен. Инициативността му води до създаването на редица национални научни институции. Заслугите му са разкрити посредством текстова информация и архивни фотографии. Включен е непоказван до момента официален портрет на българския монарх от художника Никола Михайлов.

Снимка: РИМ - София

Снимка: РИМ – София

Изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I” може да бъде видяна до 31 октомври 2018 г. Тя се организира от Регионалния исторически музей – София със съдействието на: Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националния природонаучен музей, Националния литературен музей, Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Националния политехнически музей, Държавна агенция „Архиви“, Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори, Аукционна къща „Енакор“ и издателство „Пенсофт“.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: РИМ – София

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)