Галилей Симеонов

Изложба „90 години Галилей Симеонов“ в галерия „Академика“

17 юли 2019

На 19 юли в столичната галерия „Академика“ официално ще бъде открита изложбата „90 години Галилей Симеонов“. Тя ще представи значителна част от творчеството на художника и дългогодишен преподавател в специалност Графика на Националната художествена академия.

Изложбата е инициирана и организирана от Диана и Емил Дойнови, с подкрепата на фондация „Доцент Борислав Великов – Монтана“. Сред представените творби са едни от най-известните произведения на художника, посветени на важни исторически събития и личности, както и графики и рисунки, вдъхновени от тежкия труд на българския селянин и красотата на българската природа.

Галилей Симеонов

Галилей Симеонов, известен и с името си Никола Цветин, е роден на 22 юни 1929 г. в с. Гаврил Геново, област Монтана. Завършва гимназия в Берковица, където учи с Йордан Радичков. През 1960 г. завършва специалност „Илюстрация“ в Художествената академия, при проф. Илия Бешков.

Работи в областта на графиката. Участва в общи художествени изложби в страната и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Член на Съюза на българските художници. В периода 1968-1974 г. е творчески секретар на Окръжната група на художниците.

През 1990 година проф. Галилей Симеонов се завръща към своите корени, земята и родното село, където обгърнат от красотата на природата, продължава да твори и създава своето пълно с живот изкуство.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)