Bulgarian Orthodox faithful carry an icon of the Virgin Mary

Изнасят чудотворната икона от Бачковския манастир

02 май 2016

Литийно шествие с чудотворната икона на Богородица по традиция ще се проведе тази сутрин в Бачковския манастир на втория ден на Великден. Вярващите трябва да извървят 2 км до местността Клувията.

Всяка година хората се надпреварват да участват в носенето на изображението, тъй като смятат, че така ще се прогонят болестите и проблемите си. За поредна година обаче иконата на Божията майка ще остане в централната църква „Успение Богородично“, а ще бъде изнесено нейно копие.

„Искаме да предпазим иконата, тъй като при литията може да бъде повредена“, обяснява игуменът архимандрит Симон, който ще води шествието. Богомолците няма да имат достъп до пещерата, където според преданието две овчарчета намират чудодейното изображение. Причината е, че скалата е започнала да се руши и районът е отцепен от Гражданска защита.

Богослужението ще се извърши в параклиса „Св. Архангели“ в местността Клувията, след което иконата отново ще бъде върната в манастира. Бачковската обител е приготвила 5000 червени яйца за поклонниците и 2000 козунака. Ще бъдат раздадени и курбани.

снимка: kanal3.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)