finansova_izneviara

Изневяра ли е… финансовата изневяра?

15 април 2015

Може и да звучи твърде клиширано, но изследванията през годините са го доказали – в над 80% от случаите, изневярата (независимо дали е явна или потайна, убива брака). Това, което е още по-важно обаче е, че не самият акт на интимност към друг представител на отсрещния пол, а разбиването на доверието в една връзка всъщност води до краха на взаимоотношенията. Какво обаче се случва, когато се окаже, че популярната теза за изневярата всъщност не е свързана с друг мъж или жена, а със… Пари?

finansova_izneviara1

Една нашумяла тенденция
Базирайки се отново на идеята за липса на доверие, през последните години специалисти доказаха, че негативно взаимодействие върху брака и взаимоотношенията може да им и т.н. „финансова изневяра“. Под този термин разбираме „скритото харчене на средства от общия семеен бюджет“. Колкото и невероятно да звучи на пръв поглед, оказва се, че голяма част от партньорите приемат това не по-малко сериозно от сексуалното „кривване извън брака“, а голяма част от тях дори го индентифицират по същия начин – „щом лъжеш с парите, рано или късно ще излъжеш и с чувствата“.

Той или Тя
Логиката е желязна – действително дамите са далеч по-предразположени по шопинг манията, в сравнение със силния пол и това се отразява и статистически – близо два пъти по-голям брой жени са „премълчавали“ или „излъгали“ за пари в сравнение с мъжете. Най-често до „финансова изневяра“ се стига, когато двойката или семейството изплаща кредити и дългове и в един момент той/тя е по-склонна да пропусне оповестяването на поредния неразумен разход.

finansova_izneviara2

Има ли решение?
Едно е явно – „обсъждането на подобен проблем е притеснително, но когато го скриете, увеличавате значително риска за крах на взаимоотношенията с партньора. Не случайно всяка връзка се крепи на доверието, а с подобни ходове вие вървите в обратната посока“, разкриват психолози. Те съветват неудобният разговор да започне с коментиране на вече минали дългове и едва след това до признание и определяне на общи съвместни правила.

текст: Митко Попов
снимки: Lifehacker.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)