Изнесоха картините на Цветан Василев от КТБ

Изнесоха картините на Цветан Василев от КТБ

06 януари 2015

Прокуратурата изнесе колекция скъпи картини и културни ценности на Цветан Василев от централата на Корпоративна търговска банка (КТБ), предаде репортер на БГНЕС. Служителите на прокуратурата иззеха над 300 произведения на изкуството на известни български художници от сградата на банката на площад „Гарибалди“ в центъра на София. По описа на рамките на някои от картините се разбира, че предметите са над 460.

Изнесоха картините на Цветан Василев от КТБ

 Минути след 12 часа от един от страничните входове на банката започнаха да изнасят рамкираните платна. Те бяха поставени в паркирания пред централния вход на банката камион за превоз. На гърба на картините се виждаха надписи с имена на известни художници като Димитър Казаков-Неро, Дечко Узунов и др.

DPP_20837

Междувременно от пресслужбата на Министерство на културата съобщиха, че ще окажат пълно съдействие на Върховната касационна прокуратура за осигуряване на условия за съхраняването на картините и другите художествени произведения, пазени до момента в трезора на поставената под особен надзор банка. Те ще бъдат съхранявани в хранилищата на Националната художествена галерия. Искането се основата на текст от закона, според който веществени доказателства, които поради размерите си не могат да бъдат приложени към делото, трябва да бъдат да бъдат оставени на съхранение в местата, посочени от съответния орган. Това е във връзка с досъдебно производство от 2014 година. Комисия от Министерството на културата ще направи и исканото от прокуратурата експертно становище на творбите от трезора на КТБ.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в момента се намира в Сърбия.

Под надзора на полицията мъже с бели ръкавици започнаха а товарят ценните платна в камиончето на улицата. На един гръб на платно се прочете и написаните с червен флумастер: „Цветане, честит рожден ден! Твой Игор Марковски“, подписана от известният журналист и галерист, който управляваше аукционната арткъща „Аполон и Меркурий“, през 2010 година.

DPP_20839

Картините се съхранявали в трезора, каза Георги Георгиев, който се представи като упълномощен да представлява Цветан Василев за личните му вещи, които се намират в банката. В трезора на банката, каза мъжът, картните се съхранявали по две в точно направени стелажи. „Там, където ще бъдат занесени дали ще бъдат осигурени същите условия – да няма влага, да няма прекалено висока температура? Дали няма да стане като в предишни случаи – картините сложени в едни мазета“, попита той. Георгиев научил за случващото се днес от обаждане на приятел. Сутринта той и адвокат са били в банката, но им казали, че се извършват процесуално-следствени действия, на които не могат да бъдат допуснати.

DPP_20845

По думите на Георгиев, Цветан Василев знае за действията на прокуратурата. Той каза още, че не е уведомен какво точно се изнася от сградата, но освен картини, най-вероятно се изземат и ценности. Георги Георгиев коментира още, че е възможно например на всяка пета картина, шестата да не се опише. „Кой ще гарантира?“, попита той.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)