kayak antarctica 1-xlarge

Изследователи в Антарктида отбелязаха с гмуркане юнското слънцестоене

22 юни 2017

Изследователи в Антарктида отбелязаха с празнично гмуркане в ледени води юнското слънцестоене, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Кирстен ле Мар, която е ръководител на изследователската мисия в австралийската база Дейвис, поясни, че 21 юни винаги е била особена дата за учените, които зимуват в Антарктида, защото бележи средата на няколкоседмичен период без слънчева светлина на най-отдалечения континент на планетата.

„След три седмици мрак днес се слага началото на най-дългите дни в Антарктида, макар че ще трябва да минат още 19 дни, преди слънцето да се появи на хоризонта“, каза тя.

За да честват тази дата, обитателите на базата пробиха тясна дупка в леда, за да стигнат до вода с температура минус 1,8 градуса Целзий, докато температурата на въздуха бе минус 30 градуса Целзий. Сред смелчаците, гмурнали се за кратко в ледените води, бе електротехникът Брайс Даниълс.

„В един миг имаш усещането, че тялото ти малко се затопля, преди да си дадеш сметка, че то всъщност замръзва“, поясни той.

От повече от век изследователите в Антарктида честват зимното слънцестоене, което настъпва на 21 юни в южното полукълбо и на 21 декември в северното полукълбо.

снимка: telegraph.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)