26168359_1728193010571971_4901050317375884119_n

„Изядохме та, Игнатие, изпихме та…“

21 февруари 2018

От вчера Фейсбук е като разбунен кошер, а поводът е тази снимка. Според която се оказва, че не само само любовта, но и патриотизмът минава през стомаха. Макар че, тази пошлост трудно би могла да бъде възприета като изява на подобно чувство, а си е чиста проба шовинизъм, с характерния за него краен агресивен национализъм, който понякога може да се прояви дори и в подобни творения на нечий кулинарен гений.

Майсторът на кулинарната композиция, която лично от него е озаглавена „В памет на Апостола“ се казва Йордан Петров. И както е видно от профила му във Фейсбук, създаването на подобни „гурме“ творби е нещо като негово хоби. Нямам намерение да го съдя за това, че е намерил своето призвание в подобни „блюда“, в които вплита всички вълнуващи го теми – от любимия му спортен клуб „Берое“, та чак до председателството на Съвета на ЕС от България. Но, говорим за Левски, Господи!

Предполагам, че ще има и такива, които ще защитят това кулинарно изкушение, защото ще го намерят за трогателно в своята наивност. Съжалявам, но няма да се съглася с тях! Вярно е, че: „И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове“. Но, според „Евангелие от Матея“ Синът Божий сам е избрал хляба и виното за тази символика.

Докато да сведеш Апостола и неговото бесило, за което Bазов написа, че по срам и по блясък само с кръста е равно, до сбор от няколко вида колбаси, наблъскани с всички възможни Е-та и няколко вида салати е не просто кощунство, а даже не мога да открия точната дума за това. Чашата с пърцуца и китайската свещичка даже и не мисля да коментирам…

Но защо ли съдя този човек толкова строго? Нима не сме виждали образа на Левски на също толкова неподходящи места – като започнем от татуировките по бицепсите на нацепените батки и стигнем до кабинетите на днешните политици, които гордо закичват стените зад гърба си с него… А Левски е светец и образът му, подобно на икона, може да е закачен само в душите ни.

Накрая няма как да не ви припомня думите на поп Кръстьо Никифоров от пиесата „Великденско вино“ на Константин Илиев:

„Изядохме та, Игнатие, изпихме та.“

Добър апетит! И наздраве, скъпи сънародници…

текст: Марио Трифонов
снимка: Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)