Икар 2016 бе връчен на ….

28 март 2016

На 27 март в Народен театър „Иван Вазов“ се състоя официалната церемония по връчване на престижните театрални награди „Икар“ за 2015 година. Отличието в категория за режисура грабна Явор Гърдев за „Квартет“ по Хайнер Мюлер и „Чайка“ от Антон П. Чехов, който не успя да я вземе лично, тъй като бе извън страната. Леонид Йовчев за бе отличен за главна мъжка роля за „Малдорор“ по Лотреамон и за Гео Милев в „Гео“ по Христо Карастоянов.

Анастасия Лютова отнесе статуетката за изпълнението си на Лив Щайн в „Лив Щайн“ от Нино Харатишвили в категория „Водеща женска роля“. Пиесата спечели наградата и за постановка. Голямата актриса Илка Зафирова бе отличена с награда за изключителентворчески принос към българския театър.  Покойният актьор Чочо Попйорданов получи посмъртно наградата „За чест и достойнство“. Тя бе обявена от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който го представи емоционално като „актьор, за когото театърът не беше просто сграда, който не ходеше, а летеше“.

Валентин Ганев бе отличен за поддържаща мъжка роля за образа на Никола Гешев в „Гео“ по Христо Карастоянов. Той веднага обяви, че дарява финансовата си награда на Съюза на артистите. Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова получиха статуетката за поддържаща женска роля за участието им в „Театър, любов моя!“ от Валери Петров.

Наградата за дебют отиде при Боряна Братоева за ролята на Кара Палавеева и Мила Люцканова за ролята на Яра Палавеева в „Сестри Палавееви“ по едноименния роман на Алек Попов, които заявиха, че живеем в революционно време.Наградите връчиха Марин Янев, Валентин Танев, Иван Ласкин, Румен Угрински, Поли Генова, кметът на Тутракан други. Зам. председателят на Съюза на артистите Валентин Танев връчи тазгодишните стипендии от името на институцията.

Репортер: Деси Цонева
Оператор: Антон Хариев
Постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)