Брюж, Белгия

Имало едно време.. Брюж

12 ноември 2016

Имало едно време….Брюж. Да, едва ли това е първото име, за което бихте се сетили, когато ви се отдаде възможност да посетите Белгия. Не е нито космополитният Брюксел, нито младежкия Антверпен, нито достолепният Гент и въпреки това, говорим за град, чийто романтичен ореол няма да срещнете никъде другаде по света.

Брюж

Основното преимущество на най-популярното градче в западна Фландрия (това всъщност е по-точно определение от град) е и най-големият му недостатък – той е буквално застинал във времето и ви връща буквално с векове назад още при първите великолепни гледки на готическа архитектура. Когато се загледате във фасадите, ще забележите на много от тях четирицифрени надписи, започващи с цифрата 16… Това съответства на годината, през която са построени, което обяснява и романтичния им ореол.

Брюж

Ако се интересувате от историята – по онова време Брюж е сред най-важните търговски центрове в Европа заради връзката на канала с морето. Един ден обаче каналът пресъхва и от значим стратегически партньор градът буквално бива изоставен. Изостава значително в развитието си, което пък е основната причина днес да е част от световното наследство на Юнеско.

Брюж

Днес в него живеят около 100 000 души, съвсем друг е въпросът, че е толкова посещаван от туристи през цялото време на годината, че никога не бихте разбрали колко малко всъщност са местните.

Брюж

Любопитна подробност е и фактът, че за разлика от буквално разводнения с всякакъв цвят и тип емигранти Брюксел (намиращ се на около час път с транспорт) Брюж категорично не допуска чужденци и единственият шанс да станете негов жител е или да сключите брак с местен или да откриете далечен пра-пра-чичо по кръвна линия (третият шанс е да сте холивудска звезда и от управата на града да ви предложат лично гражданство, но това важи само в случай, че се казвате Колин Фарел).

Колин определено раздвижи духовете с едноименния филм от 2008 г. Реалният Брюж обаче е далеч от подобна динамика...

Колин определено раздвижи духовете с едноименния филм от 2008 г. Реалният Брюж обаче е далеч от подобна динамика…

Ако сте турист, което е далеч по-сериозна възможност, можете да се насладите на големите забележителности, които са съсредоточени най-вече в историческия център – часовниковата кула Белфорт, намираща се на основния площад Маркт и в която понякога можете да чуете музикалната симфония от 47-те й камбани, катедралата на Светата Дева – където се намира единствената изнесена статуя на Микеланджело извън Италия – на Мадоната с младенеца, базиликата на Светата кръв и много др.

Брюж

Истината обаче е, че далеч по-приятно е да се изгубите по малките калдъръмени улички, в които са се сгушили различни по цвят и форма тухлени къщички, да се мушнете в някой пъб за по бира (повярвайте, в Белгия бирата е на сериозна почит, но когато я опитате, ще разберете защо – препоръчваме ви Delirium, чийто заден двор предлага и невероятна гледка), да опитате микс от произвеждани на място шоколадови бонбони или да се качите на гондола за около 7 евро и с нея да обиколите канала за по бързо селфи.

Брюж

В заключение ще добавим, че Брюж не е нито космополитният Брюксел, нито младежкия Антверпен, нито достолепният Гент. Брюж е мястото, на което да се потопите в история, мечти и романтика и да забравите за всичко останало в живота си поне за няколко дни, превръщайки се в герой от средновековна приказка. Или както вече казахме, имало едно време… Брюж.

Брюж
br7 br6 br5

Автор и снимки: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)