trendy-fall-outfits-2013-best-jeans-for-men-in-2013-modera-picture

Имало едно време…

20 май 2015

Панталоните от деним (дънките) са незаменимо облекло на съвременния човек и те непременно присъстват в гардероба на жената, мъжът, тинейджърът, детето, даже и на бебето. Удобни, симпатични, модерни, разнообразни – дънките позволяват на всеки да изрази себе си в своя стил на обличане.

Малко история
Създателят на дънките е Леви Щраус, който на днешния ден, в далечната 1873 г., заедно с Джейкъб Дейвис получават американски патент за сини памучни панталони с медни капси, станали известни по-късно като джинси. Те са ушити от плат, предназначен за палатки. Въпросният плат е дебел, памучен и твърд – все предимства, които го правят издръжлив при носене. Панталоните се боядисват с индиго, за да добият тъмно син цвят, при който замърсяванията не си личат. Всички тези характеристики правят панталоните предпочитани от докери, фермери, работници.

Yepme-Jeans

Любопитни факти – джинси, деним, дънки
Първоначално Леви Щраус закупува плата за прословутите си панталони от Генуа, Италия. Щампата “Genes”, която посочва произхода на пратките с въпросния плат, дава името на панталоните (Genes транскрибирано на английски – Джинс) – джинси. Леви Щраус е доставял подобен плат и от Ним, Франция – от тук и другото име на дънките и плата –деним (de Nimes – от Ним). В България джинсите са известни като дънки. Това се дължи на факта, че панталоните от деним, внесени контарбандно за първи път у нас, били от серията Donkeyна Lev`s и така названието дънки се налага.

Линията на дънките днес
В зависимост от кройката, цвета и характеристиките на дънковия плат, се предлага огромно разнообразие на джинси. Това от своя страна дава възможност на всеки да намери своя модел, който да скрие недостатъците и подчертае достойнствата на фигурата. Когато дънките тесни и еластични, облечени в тях изглеждаме секси. Ако са тъмни, с изчистена линия, облечем ли ги, ставаме небрежни и елегантни едновременно. Младежки вид се придобива с избора на светли и разпокъсани джинси. Искаме ли да демонстрираме перфектна фигура, трябва да изберем еластични дънки, защото те прикриват дефекти, стягат и повдигат дупето и бедрата. Даже и по-закръглените дами изглеждат добре в еластични дънки, защото с тях те придобиват апетитен вид.

снимки: laplataproyectos.com, couponmachine.in

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)