Има нещо гнило в рая - изложба на Искра Благоева

Има нещо гнило в рая

15 май 2019

Изложбата „Има нещо гнило в Рая” на Искра Благоева се занимава с една колкото болезнено актуална, толкова и вечна тема – темата за насилието. Художничката продължава да изпитва представите за жената, да разиграва алтернативи и да провокира всеобщите, установени разбирания за „женското” като в случая се занимава с малко популярния и неблагоприличен образ на жената-убийца.

В основата са истински житейски истории като нееднозначни разкази, които подобно на самия живот объркват собствените ни преценки. В тях можем да открием жените едновременно в ролята на насилника и на жертвата.

Изложбата е резултат на едногодишно проучване на темата за жени убийци, което се превръща в художествен проект за насилието, като разрастващ се проблем на съвременното общество. Без изрично да подчертава, че се занимава със ситуацията в България, авторката използва случаи именно от страната, като с това по недиректен начин коментира актуалните проблеми у нас.

Има нещо гнило в рая - изложба на Искра Благоева

Искра Благоева се занимава с темата, опитвайки се да вникне в психологията, социалните обстоятелства и обществената реакция на редица случаи, оповестени от неправителствени организации и/или публикувани в пресата. Резултатът от това изследване е настоящата изложба, в която са показани картини, обекти и документи в цялостно изградена специфична среда в пространството на Водната кула.

Изложбата има вида на голяма инсталация, в която отделните елементи съставят общия смисъл. Зрителите са водени от авторката през темите за престъплението, светостта, изповедта, изкуплението посредством съмнението за това, къде е границата между жертва и насилник, какво избираме да видим и с какви обществено споделени стереотипи живеем.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)