Мелник – най-малкият град в България

14 май 2017

Мелник е най-малкият град на България – град приказка, в който сякаш времето е застинало. Градът е архитектурен резерват, запазил е в голяма степен Средновековната и Възрожденската си архитектура. Мелник притежава невероятни археологически и архитектурно-художествени забележителности, които правят очарованието на града още по-голямо.

Мелник - най-малкият град във България

Мелник – най-малкият град във България

Още по темата: Мелник – една оживяла приказка

Първите писмени сведения за Мелник са от единадесети век, когато градът е бил част от Византийската империя. В края на тринадесети век историята му се свързва с името на деспот Алексий Слав, който става независим владетел. Част от останките на много византийски постройки могат да бъдат видени и днес. по невероятен начин преживяваш спомена за миналото и оставаш очарован от енергията и красотата на този чуден град.

Мелнишките скални форми

Мелнишките скални форми

Още по темата: Мелник – изби и старо вино

И тъй като църквите и манастирите са стожер на християнската вяра и един от факторите, определящ оцеляването на българщината, нашата разходка започва именно с тях и храма „Св. Антоний“. Да се разходим из архитектурните забележителности, кълдъръмените улици, прекрасните изби, запазени от едно време, и  из красивата природа на този чуден град. В него преживяваш славната история на града, потапяш се в мелнишкия дух, бит и атмосфера и си тръгваш сякаш облагороден и пречистен.

Мелнишките скални форми

Мелнишките скални форми

репортер: Ася Георгиев
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

снимки: Destinacia BG

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)