Индианците

Индианците от Големите северноамерикански равнини

07 януари 2018

На 11 януари 2018 г. от 12:00 часа в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, северно крило, II етаж, ще се състои лекция на Любомир Кюмюрджиев на тема „Свещените кръгове. Индианците от Големите северноамерикански равнини”.

Втората част на лекцията е посветена на традиционната култура на племената, превърнали се едва ли не в символ на всичко индианско, съобщават организаторите на събитието.

Лекторът ще акцентира върху разликите между образа на индианците от прериите, наложен от приключенските романи и филми, и действителните измерения на тяхното минало, вярвания и обичаи, ежедневен и ритуален живот.

Ще бъдат разгледани заселването и миграциите на различните племена в Големите равнини, оформянето на класическата прерийна култура и нейните подгрупи, ролята на мъжа и жената в традиционното прерийно общество, стопанския живот на племената, воинските традиции, военните, религиозни и стопански общества вътре в племето, властта на вождовете и социалното управление, основните религиозни вярвания и церемонии.

Ще бъде отделено внимание на ролята на белия човек за западането и – в крайна сметка – края на традиционния живот на племената от Големите равнини, въвеждането на системата на резерватите и на училищата-пансиони за индианци и борбата на коренните американци за човешки права и граждански свободи.

Вижте още: Тръмп нарече сенаторка Покахонтас и обиди и индианците в САЩ

Любомир Кюмюрджиев е работил е като учител по български език и литература, преводач и редактор на книги, включително на повечето от публикуваните през последните десетилетия на български език преводни творби за историята и културите на северноамериканските индианци – „Подиграващият Враните” от Томас Майлс, „Седемте видения на шамана Бизоновата Шатра” от Фред Гоун, „Митове и легенди на северноамериканските индианци” от Ричард Ърдоус и Алфонсо Ортис, „Силата да лекуваш” от Марк Сейнт Пиер и Тилда Дългия Войник и др. Съставител е на сборника с изказвания на някогашни и съвременни индианци „Ти и Земята сте едно”. Един от основателите и председател на първото и единствено досега у нас Българско общество по индианистика „Орловия кръг”.

Посещавал е САЩ и Канада, където е живял сред индианци от племенните конфедерации лакота и чернокраки. Поддържа връзка и с представители на други племена, както и със специалисти по история и традиционни култури на северноамериканските индианци от САЩ и Европа. Работил като журналист и редактор в сп. „National Geographic България”.

Публикацията подготви Силвия Аризанова

Снимка: Организаторите

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)