economic-growth

“Индъстри уоч”: Нови 41 000 работни места в България

30 август 2015

Според доклада на „Индъстри уоч“, двигателите на новосъздадената заетост у нас са преработващата индустрия, аутсорсинг и бизнес услугите и IT секторът.
Новите 41 000 работни места в България идват от преработващата индустрия, аутсорсинг, бизнес услугите и сектора на IT и комуникационните услуги. Това се посочва в най-новия доклад за регионално развитие и цената на труда на “Индъстри уоч”, озаглавен “Двигателите на възстановяването: “Карта на растежа” за водещите български сектори и региони”.

Ето и най-важните изводи в доклада:

- За последните 2 години – от средата на 2013 г. до средата на 2015 г., броят на заетите се увеличава със 71 хиляди. В пет от икономическите браншове за този период се добавят дори повече работни места (компенсирани от спад в други, свиващи се отрасли). За последните 12 месеца до средата на 2015 г. двигателите на новата заетост са преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на IT и комуникационните услуги – общо 41 хиляди допълнителни работни места.

-  Сред големите градове най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на IT и аутсорсинг услугите има в София и Пловдив. В тези два града работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г. Това са секторите с най-значителен принос за създаване на заетост на висшисти и квалифициран персонал.

-  В същото време преработващата индустрия продължава да е основен източник на заетост за нискоквалифицираните кандидати за работа. В регионите с повече частни инвестиции в преработващата промишленост за значително по-малък дял от нискоквалифицираните хора се налага да разчитат на финансирани от общините дейности и субсидирана заетост.

Заплатите за висококвалифициран персонал растат най-динамично в сектора на информационните технологии, като през първата половина на 2015 г. средната заплата в София по данни на “Индъстри уоч” и calculator.bg е около 2700 лв. на месец след данъци и осигуровки. В периода 2008-2013 г. средната заплата на IT специалистите в България се повишава с 57% при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори.

Image_4950577_128

 - Регионите в България с по-добре развита индустрия успяха по-бързо да преодолеят негативните ефекти от рецесията, която беше обхванала почти цяла Европа. Областите с по-силно развита преработваща промишленост успяват умело да се възползват от възможностите за износ към нашите основни търговски партньори в Европа и Азия.

 - Общият износ на България през 2014 г. е близо два пъти по-висок в сравнение с износа през 2009 г. Най-значително се увеличава износът на резервни части и оборудване, чийто износ се е утроил спрямо 2009 г. Над два пъти по-голям е износът на пластмаса и каучук, лекарства, козметика и превозни средства, а близо два пъти по-голям е обемът на изнесените електрически машини и храни.

 - Индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София. Предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наети в преработващата промишленост в страната. Сред водещите индустриални центрове в България попадат и Благоевград, Стара Загора и Русе.

- През 2015 г. се наблюдава известно съживяване на пазара на недвижими имоти в България. От една страна, цените на жилищата се повишиха с 2,2% в началото на 2015 г. по данни на НСИ, като заетостта се стабилизира, а новоотпуснатите жилищни кредити се повишават с двуцифрени темпове на годишна основа. От друга страна, продължават да се увеличават новите проекти за офиси, хотели, търговски и индустриални площи. През последните 12 месеца са издадени с 18% повече разрешения за строителство в страната, измерени през разгънатата застроена площ, в сравнение с предходния 12-месечен период.

Макар и в скромни параметри, новините за българската икономика са добри и дано положителните процесите задържат и увеличат своя тренд.

данни и диаграма: „Индъстри уоч“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)